Bulgaristan Hükümeti, Sendikalar Ve İşverenÖrgütleri, Kilit Konularda Ulusal Üçlü Anlaşma İmzaladı

24 Haziran 2020

Başbakanlık konutunda hükümet, sendikalar ve işveren örgütleri tarafından ülkenin ekonomik kalkınmasının hızlandırılması adına kilit konularda Ulusal Üçlü Anlaşma imzalandı. Bununla ilgili düzenlenen basın toplantısında Bulgaristan İşverenler ve Sanayiciler Konfederasyonu (KRİB) Başkanı Kiril Domusçiev, Başbakan Yardımcısı Mariana Nikolova, Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) Başkanı Plamen Dimitrov ve bazı bakanlar açıklamalarda bulundu.
 
Anlaşma, iş ortamı ve ekonomi, enerji, Yeşil Anlaşma, demografi ve eğitim, işgücü piyasası ve işgücü göçü olmak üzere birkaç bölümden oluşuyor.
 
Domusçiev,”Ülkemizin gayri safi millî hasılası (GSMH), AB'nin GSMH’in % 60'ı kadar olacaktır. Üç eylem planı geliştirilecektir. Bu anlaşma fikri yaklaşık bir yıl önce doğdu. Bulgaristan'ın modern bir iş ve sosyal hayatı olmalı. Tavizlerde bulunduk. Önümüzdeki 6-8 ay içerisinde adımlar atacağız ve reformlar yapacağız. Bulgaristan'ın Schengen Bölgesi’ne ve Avrupa Döviz Kuru Mekanizmasına (ERM-2) katılımı ulusal bir öncelik olarak belirlendi. İdari reformun devamı ve gelişmişlik bakımından geri kalan bölgelerin geliştirilmesine devam edilecek” diye ifade etti.
 
Enerji Bakanı Temenujka Petkova,”Bu anlaşma, tüm sektörlerde kalkınma vizyonunu düzenlemektedir. 2053 yılına kadar vizyonu olan bir enerji stratejisi geliştirmek kilit önemdedir, ekonominin diğer bazı sektörlerini de değiştirecektir. Meriç Nehri Havzası için net bir vizyon geliştirme konusunda anlaştık. Önemli bir konu, enerji piyasasının tamamen serbestleştirilmesidir. Yeşil Anlaşma ekonomik büyümeye imkan sunuyor. Her bir Avrupa Birliği üyesi ülke kendi enerji karışımını kendisi belirleyebilmelidir” diye kaydetti.
 
Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov,”Bu anlaşma öncelik statüsüne sahiptir, birçok konu ele alınmaktadır. Anlaşmayı birlikte uygulamalıyız, 10 gün içinde ekonomi ve iş alanında çalışma grupları oluşturmak üzere Ulusal Ekonomi Konseyi’ni toplantıya çağıracağız. Sendikalar ve işverenlerin bize 54 teklifi var, onlara çarşambaya kadar cevap vereceğiz” diye altını çizdi.
 
KNSB Başkanı Plamen Dimitrov,”Şubat sonunda veya mart başında anlaşmanın sonuçlanması gerekiyordu. Vardığımız anlaşmalar, uzmanlardan gördüğümüz ve duyduklarımıza göre, daha fazla bir zamana yayılıyor. Seçimlerden sonra ülkeyi kim yönetirse yönetsin, anlaşmalara uyması gerektiğini iddia ediyoruz, çünkü ekonomik ve sosyal alanda çok önemli anlaşmalar yapıldı” dedi.
 

Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=25285
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği