Bulgaristan Vatandaşları AB Genelinde En Düşük Gelire Sahip

17 Nisan 2019

Avrupa Sendika Enstitüsü 2018 yılı için AB işgücü hakkında karşılaştırmalı bir değerlendirme raporu yayınladı. Raporda odak noktası son 10 yıl içerisindeki maaş miktarları oldu. Rapordan Bulgaristan’ın 2009-2018 dönemi için ortalama maaş miktarındaki reel büyümede yaklaşık % 90’lık bir rekor kırdığı görülüyor. İkinci sırada % 34’lük büyüme ile Romanya ve % 30’lük büyüme ile üçüncü sırada da Polonya yer alıyor. Bazı ülkelerde sıfır büyüme var, Yunanistan ve İspanya gibi bazı ülkelerde ise ücretlerde düşüş eğilimi görülüyor.
 
Ancak sürdürülebilir gelir hakkındaki iyi haberler gurur ve sevinç getirmiyor. Bu haberin ardından bu gelirlerin ne kadarı halkın cebinde kalıyor sorusu geliyor. Yükselen fiyatlar, yüksek vergiler ve kötüleşen çalışma ortamında, çalışanlar arasında Avrupa genelinde Bulgaristan vatandaşları en fakir olarak kalıyor.
 
Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) Başkanı Plamen Dimitrov ise: Avrupa Birliği’nde gelirler ve nüfus arasında benzer yoksulluk seviyeleri olan başka bir ülke yok diyor ve devam ediyor, AB genelinde en düşük asgari ücret bizde, ortalama gelir seviyesi en düşük kalıyor, yeni bir eğilim olarak ise en zengin ve en fakir arasındaki eşitsizliklerde derinleşme görülüyor. Bulgar işçilerinin üçte ikisi sendikaların yorumladığı (Aralık 2018 için) 1.180 levalık ortalama maaşın altında maaş alıyor. 2017 yılında yoksulluk riski altında olan Bulgaristan vatandaşlarının oranı % 39. AB için bu ortalama ise % 22’nin biraz üzerinde diyor Plamen Dimitrov.
 
Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=22749
 
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği