Bulgaristan Vatandaşlarının Yurt Dışı Çıkışında Yanında 30 Bin Levadan Fazla Para Taşıması Yasaklanacak

26 Kasım 2019

Hükümet, Para Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısını onayladı. Yasal ve etkili para kontrolünün uygulanmasına ilişkin hükümde değişiklik yapılmaktadır. Bu bağlamda tasarı gümrük memurlarının, yanlarında 30 000 leva ya da daha fazla leva tutarında ya da başka bir para birimindeki eşdeğerinde para bulunduran yolcuların, gümrük makamlarının idari yoldan devlete borcu olduğu bilgisini aldığında üçüncü bir ülkeye taşınmasına izin vermemelerinin açıkça belirtilmesini öngörmektedir.

Tasarı ayrıca Para Kanunu uyarınca ihlalleri tespit etmek için hem iç hem de dış sınırlarda belirli yasal yetkinliklerin birleştirilmesini öngörmektedir.

Tasarı, 1889/2005 sayılı AB Yönetmeliği çerçevesinde Para Kanunu’nun 18. maddesinin 2, 3 ve 7. fıkrasının B ve G bentleri doğrultusunda gümrük makamlarına idari ihlal tespit tutanağı oluşturma yetkisi verilmesini öngörmektedir.
Tasarıda ihlalle ilgili olarak “gizli nesne” tanımı getirilmektedir ve Bulgaristan mevzuatının, beyan edilmemiş tüm nakit para miktarına devletin el konmasıyla ilgili olarak Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı’nın uygulamasına uygun hale getirilmesini düzenleyen.20. madde iptal edilmektedir.

Ceza miktarının yeterli bir şekilde belirlenmesi öngörülmektedir - ihlal nesnesinin değerinin bir kısmı miktarında olacak.

Kaynak:https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=24063&fbclid=IwAR1UM-spgtjFO9iiUZyZDGTjdfoJCuQ1j0PhXaxr7nJ2bx1pL-PVzCiokUg
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği