Bulgaristan-Yunanistan Sınır Bölgesinde KOBİ’lere 20 Milyon Avro Destek

28 Kasım 2019

2014-2020 Yunanistan-Bulgaristan İNTERREG V-A Sınır Ötesi İşbirliği Programı İzleme Komitesinin altıncı oturumu gerçekleşti. Programın uygulanmasında ve 2021-2027 dönemi programının hazırlanmasında ilerleme kaydedildiğinin açıklandığı oturuma Bölgesel Kalkınma ve İskan Bakan Yardımcısı Denitsa Nikolova ve Yunanistan Kalkınma ve Yatırım Bakanlığı Devlet Sekreteri Niki Dandolu başkanlık ettiler. 20 milyon leva hibe desteğinin verileceği beşinci teklif verme çağrısı kapsamında Bulgaristan ve Yunanistan sınır bölgesinde faaliyet gösteren 110 küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) proje teklifi sundu. Tartışmalara Blagoevgrad (Yukarı Cuma), Haskovo (Hasköy), Kırcaali valileri, yerel makamların ve sivil toplumun temsilcileri dahil olmak üzere sınır ötesi bölgenin önde gelen paydaşlar katıldı.

Bakan Yardımcısı Nikolova,” İlk defa sınırın iki tarafındaki küçük ve orta ölçekli şirketler, rekabetçiliği artırma, üretimi artırma ve yeni pazarlara ulaşma amaçlı faaliyetler için doğrudan Avrupa Birliği’nden hibe desteği alma fırsatına sahiptirler. Küçük ve orta ölçekli işletmeler bölgelerde katma değeri en yüksek ürünleri üretmektedir” diye kaydetti. Beşinci teklif verme çağrısının başvuru süresi doluncaya kadar 55 proje teklifi sunuldu. Onların 30’unun proje ana ortağı Yunan kuruluşu, 25’i ise Bulgar kuruluşudur. Proje teklifleri değerlendirme aşamasındadır. Şirketler projeleri için toplam maliyetinin % 65’i miktarında hibe alacak, geri kalan % 35’i ise özkaynak olacak. Böylece 15,5 milyon avro civarında hibe sağlanacağı kaydedildi. Sunulan projelerin çoğu turizm, yenilenebilir enerji kaynakları, yeni teknolojilerin geliştirilmesi, tekstil endüstrisi alanındadır.

Oturumda program kapsamında sınır ötesi bölgede yeni faaliyete başlayan KOBİ'lere dolaylı destek için daha 7 milyon avro ayrılacağı açıklandı. Bu kaynaklar, girişimciliği ve yeni girişimleri teşvik eden projeler, iş inkübatörleri de dahil olmak üzere yeni işletmelerin kurulması için öngörülmektedir. Şimdiye kadar 48 ilgi beyanı sunuldu ve onların değerlendirilmesinden sonra proje teklifleri sunulacak.

Bakan Yardımcısı Nikolova, şu anda program kapsamında yaklaşık 110 milyon avro değerinde projelerin yürütüldüğünü kaydetti. Bunların en büyüğü, programlama döneminin sonuna kadar devreye girmesi beklenen 38 milyon avro değerinde yeni Rudozem - İskeçe (Xanthi) Sınır Kapısı’nın açılmasına yöneliktir. Proje kapsamında ulusal karayolu şebekesinin bir parçası olan II-59 - Momçilgrad (Mestanlı)- İvailovgrad (Ortaköy) yolu, II-86 Srednogortsi – Rudozem yolu yeniden inşa edilmekte ve Rudozem'in çevre yolu inşa edilmektedir. Şu ana kadar proje faaliyetlerinin % 40’ gerçekleştirildi. Yunanistan’ın devlet bütçesinden katkı sağlanan kaynaklarla Yunanistan’ın Dimario köyünden Rudozem (Palas) kasabası yakınındaki Bulgaristan-Yunanistan sınırına giden 8 km uzunluğundaki yolun yapımı sürmektedir.

Kaynak: https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=24067
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği