Bulgaristan’da 60.000’den Fazla Dükkân ve Lokantaya Paketlenmemiş Gıdalar için Yeni Düzenlemeler Getiriliyor

29 Mart 2021

Gıda sektöründe faaliyet gösteren iş dünyası evde tüketilmek üzere yerinde paketlenen gıda ürünler için etiketleri hazırlamak 3,5 aylık bir geçiş süresine sahip. Artık müşteriler lokantalardan veya dükkânlarda evde tüketilmek üzere yemek aldıklarında paketlerin üzerinde son kullanım tarihi, şirket bilgileri, gıda içerikleri, alerjik reaksiyon tetikleyebilecek içerik, kafein, tatlandırıcılar vs. gibi bilgilerin yer aldığı bir etiket olması gerekecek. Bu değişikliklerin hükümetin kabul etmiş olduğu Gıda Tüketicileri Bilgilendirilmesi Yönetmeliği ile birlikte yürürlüğe alınıyor. Etiket kurallarının ihlal edilmesi durumunda 2 ila 6 bin leva arasında cezalar öngörülüyor. Bahse konu kurallar AB regülasyonu çerçevesinde Bulgar mevzuatına aktarılıyor. Değişiklikler neticesinde Bulgaristan’da kayıtlı olan 18 bin lokanta ila 43 bin perakende gıda ticaret noktasının etkilenmesi bekleniyor. Alerjik reaksiyona sebep olabilecek ürünler arasında genellikle glüten, soya, yumurta, balık ve süt ürünleri, çerez gösteriliyor. Mevcut durumda alerjik reaksiyon tetikleyebilecek ürünlerin menülerde belirtilmiş olması gerekiyor.
Kaynak: https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2021/03/22/4187597_nad_60_hil_magazini_i_zavedeniia_shte_imat_novi/
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği