Bulgaristan’da Bakanlar Covid-19 Salgını ile İlgili Aldıkları Sosyal ve Ekonomik Önlemleri Açıkladı

19 Mart 2020

Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev, Maliye Bakanı Vladsilav Goranov, Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Denitsa Saçeva, Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov, Adalet Bakanı Danail Kirilov ve Ulaştırma Bakanı Rosen Jelyazkov hükümetin Covid-19 salgını ile ilgili yaşanan kriz etkilerini hafifletmek için aldığı önlemleri açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Denitsa Saçeva salgınla mücadelede ilk hatta görev yapan sağlık görevlileri için 20 milyon leva kaynak ayırdıklarını ve sağlık görevlilerine 1000 leva ilave ödeme yapılacağını ifade etti.
Maliye Bakan Goranov, hükümetin aldığı önlemlerden gelir kaybı yaşayan sektörler için aşağıdaki destekleri sağlayacaklarını ifade etti:

  1. Şirketlerin gelir idaresine sunması gerektiği yıllık mali rapor tarihleri 30 Haziran’a kadar uzatılıyor;
  2. Yerel vergi ve ücretlerin ödenme tarihi uzatılacak;
  3. Yaşanan gelir kaybından dolayı işçi çıkartmak zorunda kalan işletmelere çalışanlarını çıkartmamaları öneriliyor. Bahse konu çalışanların üç ay boyunca maaşlarının % 60’ı devlet tarafından karşılanacak.

Ulaştırma Bakanı Jelyazkov, ülke sınırlarından ürün sevkiyatının kesintisiz bir şekilde gerçekleşmeye devam edeceğini ifade etti. Jelyazkov, Türkiye-Sırbistan ve Yunanistan-Romanya istikametlerindeki transit geçişlerin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini ve belirli yerlerde yakıt depolanmasını organize etmeye çalışacaklarını ifade etti.
Kaynak: BTA
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği