Bulgaristan’da Çalışan IT Uzmanları Yılda Ortalama 30 000 Leva Maaş Alıyor

13 Kasım 2018

Eurostat’ın 2017 verilerinin analizine göre Bulgaristan’da İletişim Teknolojileri (IT) alanında çalışan bir uzmanın profili en sık aşağıdaki tanıma uymaktadır: 34 yaşı veya altında üniversite mezunu ve büyük ölçekli firmada çalışan erkek. İstatistikler, Bulgaristan’daki IT uzmanlarının % 66’sının erkek, geri kalanının kadın olduğunu gösteriyor. Bu sektörde çalışanların %98’i üniversite mezunu, % 70’i de 18-34 yaş grubuna ait.

Geçen yılki verilere göre Bulgar şirketlerinin % 20’inde IT sistemleri ve yazılım uygulamaları ile ilgilenen en az 1 kişi istihdam ediliyor. IT uzmanlarını en fazla istihdam eden şirketler büyük ölçekli (250 kişinin üzerinde çalışanı olan) şirketler – uzmanların % 65’i büyük şirketlerde çalışıyor. Orta ölçekli şirketler IT uzmanlarının % 15’ini, küşük ölçekli şirketler de geri kalan % 20’ni çalıştırıyor.

Bulgaristan İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre emek piyasasında en yüksek maaşları alan sektör IT sektörü: bir IT uzmanı yıllık ortalama 30 000 leva maaş alıyor.

Kaynak: https://www.economic.bg/bg/news/10/hil-lv-godishno-e-srednata-zaplata-na-it-spetsialist-u-nas.html

Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği