Bulgaristan’da Sanayi Parklarının Statüsünü Düzenleyen Yeni Bir Yasa Yürürlüğe Girdi

23 Mart 2021

12 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete'nin 21. sayısında, sanayi parklarının statüsü, oluşturulması, inşa edilmesi, işletilmesi ve geliştirilmesi için şartlar ve usulleri düzenleyen yeni bir Sanayi Parklar Yasası ("Yasa") yayımlandı. Yasanın ana hükümlerinin özeti sıradaki gibidir:
Yasa, "sanayi parkı" teriminin tanımını sunmanın yanı sıra, üretim faaliyetlerine ve parkın mülkiyetine göre farklı sanayi parkları türlerini belirlemektedir.
Yasaya göre, bir sanayi parkı, bir veya daha fazla belediyede bulunan ve üretim faaliyetleri için yapısal, teknik ve organizasyonel koşulların sağlandığı ayrı bir bölgedir. Bir sanayi parkının arazisi, Yasada açıkça belirtilen istisnalar haricinde, 300 dönümden az olmamalıdır.
Sanayi parkı, üretim faaliyetlerine yönelik imarlı arazi mülklerinden oluşur ve toplam alanı park alanının yarısına eşit veya yarısından fazla olmamak kaydıyla, ulaşım ve diğer teknik altyapılar, kamu hizmeti faaliyetleri, yeşil alanlar ve özel alanlar dahil, parkın işletilmesi ile ilgili yardımcı faaliyetler ve hizmetler için başka imarlı arazi mülklerine de izin verilir.
Üretim faaliyetlerine göre sanayi parkları sıradaki türlere ayrılır:
(i.) A tipi – genel, üretim faaliyetlerinde uzmanlaşma olmayan;
(ii.) B tipi – özel, bir tür üretimin ve ilgili faaliyetlerin veya benzer üretim faaliyetlerinin uzmanlaştırılarak gerçekleştirildiği;
(iii.) C tipi - özel, yüksek teknolojik ve ilgili faaliyetlerin uzmanlaştırılarak gerçekleştirildiği.
Mülkiyete göre sanayi parkları:
(i.) devlet - mülkiyeti devlete ait olan;
(ii.) belediye - mülkiyeti bir belediyeye ait olan;
(iii.) ortak - mülkiyeti devlete ve bir veya daha fazla belediyeye ait olan ve ayrıca mülkiyeti iki veya daha fazla belediyeye ait olan;
(iv.) özel - mülkiyeti, tüccar veya kuruluş olarak kayıtlı bir tüzel şahsa ait olan.
Yasa, aynı zamanda sanayi parkları ile ilgili mal sahibi, işletmeci, yatırımcı, kullanıcı vb. ana konulara yönelik tanımlamalar yapmakla birlikte aralarındaki temel ilişkileri de düzenler.
Yasa, ayrıca sanayi bölgesindeki mülklerin satışı, kiralanması ve sınırlı ayni hakların tesisine yönelik işlemlerle ilgili kuralları da belirler.
Yasa, sanayi parkları ile ilgili devlet politikasının Bakanlar Kurulu, Ekonomi Bakanı ve Belediye Meclisleri tarafından yürütülmesini öngörüyor. Bir sanayi parkının Sanayi Parkları Elektronik Siciline kaydedildikten sonra, parkın kayıttan silinmesine kadar, parkın yapımı ve geliştirilmesi sırasında basitleştirilmiş bir idari hizmetler rejimi uygulanır.
Bir sanayi parkı sahibi ve yatırımcısı, Yatırım Teşvik Yasası hüküm ve koşulları altında ve ayrıca ulusal programlar ve Avrupa Yapısal ve Yatırım Fonları aracılığıyla destek alabilir.
Sanayi parklarına teşvik amaçlı olarak, Belediye Meclisi, sanayi parkı topraklarında yürütülen faaliyetlerle ilgili teknik ve idari hizmetler için tercihli miktarlarda yerel ücretler belirleyebilir ve park sahipleri ve yatırımcılarını yerel ücretlerden muaf tutabilir.
Yasa, sanayi parklarının kurulması, inşası, işletilmesi ve geliştirilmesine ilişkin prosedürleri düzenler. Parkların oluşturulması, parkın mülkiyetine bağlı olarak Bakanlar Kurulu, Belediye Meclisi veya ilgili tüzel kişi / kuruluşun kararı ile yapılır. Bir sanayi parkı kurma kararı, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde kurulması ve Ekonomi Bakanı tarafından yürütülmesi gereken Sanayi Parkları Elektronik Siciline tescili için bir koşuldur.
Yasa, sanayi parkının oluşturulması, inşası ve işletilmesi ile ilgili belgeleri ve sözleşmeleri düzenler.

Kaynak: https://www.economy.bg/realestate/view/44837/Nov-zakon-urezhda-statuta-na-industrialnite-parkove
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği