Bulgaristan’da Serbest Piyasada Satılan Elektriğin Fiyatında Önemli Artış Yaşandı

15 Ocak 2019

Bulgar sendika ve işverenler, Bulgaristan’da serbest piyasada satılan elektrik enerjisinin fiyatında temelsiz, hatta spekülatif artış olduğunu ve bunun sonucunda ekonomik büyümenin ve gelir artışlarının yavaşlayabileceğini değerlendiriyor. Bu konunun gündeme gelmesine son aylarda borsada gerçekleşen elektrik satışları oldu. Bu dönemde borsada elektrik fiyatları, 2018’in büyük bir kısmında gerçekleşen fiyatlardan yaklaşık % 50 fazlaydı. Fiyat artışı 2019 yılının ilk günlerinde daha da hızlandı.
Ancak diğer taraftan Hükümet, Enerji ve Su Denetleme Komisyonu ve sektördeki devlet kuruluşları bu durumda sorun olmadığını ve kaygıların abartıldığını değerlendiriyor. Sadece piyasanın gelecekte tam serbestleştirilmesi konuşuluyor, ancak bunun ne zaman gerçekleşeceği belli değil. Bu bir sürpriz değildir, çünkü devlet şirketleri elektrik arzına hakimdir ve bu durum onlara manipülasyon yapmaya fırsat veriyor.
Piyasanın yaklaşık % 30’unu oluşturan elektrik dağıtım şirketlerinin teknolojik zararlarının satın alımına ilişkin sınırsız teklifler ve iç tüketime yük getirip ihracatı kolaylaştıran “Topluma Karşı Sorumluluk”un yüksek fiyatı gibi piyasada mevcut bazı sorunlar da fiyat artışlarına neden oluyor.
Kaynak: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/01/08/3372064_problemite_s_toka_za_biznesa_ostavat_bez_reshenie/    
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği