Bulgaristan'da Uzmanlar Krizden Sonra Konut Inşaatında % 50 Azalma Olacağını Tahmin Ediyor

30 Mart 2020

Bulgaristan İnşaat Odası verilerine göre, ülkede inşaat sektörü olağanüstü hal nedeniyle 80 ile 100 milyon leva arasında kayba uğradı. Meslek örgütü, şirketlerin iflaslarını önlemek için tedbir paketi kabul edilmesi konusunda ısrar ediyor. Sektörün ana talepleri arasında bugünkü tarih itibariyle ödenmesi gereken tutarların ödenmesi ve kamu ihale süreçlerinin durdurulması bulunuyor.
 
Bulgaristan İnşaat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müh. İliyan Terziev, NOVA TV’ye verdiği demeçte,” En kötü yanı, ne yazık ki, bizler evden çalışamıyoruz. Bu, devletin önerdiği tüm önlemleri alarak çalışmaya devam etmemiz gerektiği anlamına gelir. Sektörde çalışan çok az sayıda insan evde kalabilir - servis personelinin % 20'si evde kalabilir” diye yorum yaptı.
 
Bulgaristan'da yaklaşık 200 000 kişi inşaat sektöründe çalışıyor, ancak şirketlerin % 60'ı sektördeki çalışanlara ücret ödenmesini sağlamak için kamu alımlarına bel bağlıyor. Uzmanlar, krizin bitiminden sonra konut inşaatında % 50 azalma olacağını ve gayrimenkuller için önerilen fiyatlarda yaklaşık % 10 düşüş olacağını tahmin ediyor.
 
Müh. Terziev, ”Zor bir durumdayız, bu da şirketlerimizin çalışma coşkusunu daha da azaltacak. Geçtiğimiz haftanın başlarında sektörümüzde krizi yönetmek için 16 önlem paketini duyurduk. Bunlardan en önemlisi bugünkü tarih itibariyle borçları ödemektir. En azından yüklenici firma seçimi aşamasına kadar devam etmesi gereken kamu ihale prosedürlerinin durdurulmaması gerekir" diye kaydetti.
 
Bulgaristan İnşaat Odası Başkanı, ”Yatırımcılar ile müzakere etmeyi umuyoruz. Salgına karşı uygulanan önlemler nedeniyle hafif bir gecikmeyle çalışacağımız kesin” dedi.
 

Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=24779
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği