Bulgarların Neredeyse Üçte Biri Borçlarını Zamanında Ödemekte Zorluk Çekiyor

11 Şubat 2020

24 Chassa gazetesinde çıkan bir yazıya göre Eurostat verileriyle 2018 yılında Bulgarların % 30,1’i elektrik/su vb. evsel gider faturalarını zamanında ödemekte zorlanıyor. AB’de Bulgaristan ikinci sırada olup, Yunanistan % 36’lık oran ile ilk sıraya yerleşiyor. AB’nin diğer ülkelerinde söz konusu oran % 20’yi geçmiyor. Şöyle ki, ilk iki ülkenin ardından Hırvatistan ve Romanya (sırasıyla% 17.5 ve % 14) geliyor. Bu ülkelerden farklı olarak Hollanda, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Avusturya'da (% 2 civarında) çok az hane halkı evsel hizmetlerin bedelini zamanında ödeyemiyor.
İnsanların yaşam koşullarını iyileştirmek, yoksulluk ve sosyal eşitsizlikle mücadele AB politikalarının merkezinde yer alıyor. Bununla birlikte AB’de hala geçinmekte güçlük çeken hane halkları var. Eurostat’ın yeni araştırmasına göre, hane halkının yaklaşık % 7'si mali sıkıntılar nedeniyle aldığı hizmetlerin (ısıtma, elektrik, gaz, su vb.) bedelini zamanında ödeyemiyor. Bununla birlikte 2013'te hanelerin % 10'undan fazlasından oluşan bu pay genel olarak AB'de sürekli olarak düşüyor.
Eurostat’ın 2019 yılında yaptığı başka bir araştırmaya göre Bulgaristan’da bahse konu giderler toplam giderlerin % 19,1’i kadar olan gıda giderlerini aşıyor ve toplam giderlerin % 19,9’unu oluşturuyor.
Kaynak:     1. BTA
2. https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=24400
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği, Filibe Ticaret Ataşeliği