"Bulgartransgaz" 43 Milyon Levalık “Hidrojen” Yatırımı Planlıyor

23 Mart 2021

Bulgartransgaz'ın 2030'a kadar ağlarının geliştirilmesine yönelik on yıllık planında artık hidrojen de yer alıyor. Önümüzdeki üç veya dört yıl içinde, bu gazın kömür bölgelerine iletilmesi için altyapı inşa edilecek ve bunun için KDV hariç yaklaşık 43 milyon leva fon öngörülüyor. Ancak bunların henüz yatırım kararı alınmamış projeler olduğu açıkça belirtiliyor. Söz konusu fonların nereden sağlanacağı belirtilmiyor, ancak büyük olasılıkla bu tür amaçlar için Bulgartsansgaz’a devlet tarafından sağlanan 333 milyon levalık Kurtarma Planı kapsamında sağlanacaklar. Bu fonlarla ve kendi öz kaynaklarından 144 milyon leva ile, şirket dört termik santrale ("Maritsa-East 2", "Bobov Dol", Amerikan "ContourGlobal Maritsa-East 3" ve "AES Galabovo) yeni gaz boru hatları (doğal gaz ve hidrojenin karışık iletimi için) inşa edecek. Toplam uzunluğu yaklaşık 175 km olan yeni altyapı, Bulgartransgaz'ın gaz iletim altyapısının bir parçası olacak.
Önümüzdeki 2025 yılına kadar planlanan en büyük yeni proje, Çiren'deki yer altı doğalgaz deposunun genişletilmesi. Bu projenin gerçekleşmesi için 600 milyon levanın üzerinde  fona ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor.
Genel olarak Bulgartransgaz, eski altyapının modernizasyonuna ve yeni altyapının inşasına 2030 yılına kadar toplamda yaklaşık 600 milyon leva veya Çiren'deki proje kadar yatırım yapmayı planlıyor.
2021 - 2030 döneminde komşu ülkelerle yeni gaz enterkoneksiyonlarının inşa edilerek işletmeye alınması ve Dedeağaç (Alexandroupolis) yakınlarındaki sıvılaştırılmış doğalgaz terminalinin faaliyete geçirilmesi planlanmakta.
Ancak, tamamlanma tarihi birçok kez uzatılmış olan Yunanistan ile enterkonnektörün inşası gibi, gaz bağlantıları planlandığı gibi gitmiyor.
“Bulgartransgaz”ın planında, Bulgaristan'ın iyi gelişmiş bir gaz altyapısına sahip olduğunu ve halihazırda gerçekleştirilmiş ve planlanan yeni projelerin uygulanmasıyla, enerji güvenliğinin sağlanmasında ve doğal gaz tedariki için kaynakların ve yolların çeşitlendirilmesinde bölge için önemli bir faktör olma potansiyeline sahip olduğu belirtiyor.

Kaynak: https://www.capital.bg/biznes/energetika/2021/03/16/4186213_bulgartransgaz_planira_429_mlnlv_vodorodni_investicii/
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği