Çin Türkiye’nin Yüklerini Selanik’e Kaydırıyor

20 Ekim 2020

Yunanistan’ın Selanik Limanı’nı işleten Çin’in COSCO şirketi “Güney Doğu ve Orta Avrupa’ya Ağ Geçidi Limanı” vizyonuyla geliştirdiği projeyle Türkiye’nin Marmara Limanlarından aynı bölgeye yapılan tüm taşımacılığın yönünü değiştirmeye hazırlanıyor.
Çin’in en büyük, dünyanın sayılı konteyner taşımacılık firması olan China Ocean Shipping Company (COSCO) Yunanistan’ın Pire ve Selanik limanlarının işletme haklarını satın aldı ve limanlardaki mevcut altyapıyı düzelttikten sonra 2017 yılında rekor işlemle, neredeyse bütün Türkiye’nin konteyner kapasitesinin yarısına yakınını sadece Pire ve Selanik limanlarında gerçekleştirdi… Son gelişme şöyle;
Çinli COSCO yeni projesiyle ilk etapta Bulgaristan ve Romanya yüklerini Marmara limanlarına uğratmadan Selanik üzerinden yukarıya, Avrupa’ya çıkartmak. Çinli şirketin yaptığı bir sunumda hedef şöyle belirlenmiş; “Balkanlar, Orta ve Doğu Avrupa pazarlarında konteynerler ve dökme yükler için tercih edilen Gateway limanı olarak Selanik Limanı’nın kurulması...”
Çinli şirket bu yeni stratejiyle Avrupa’da 17 ülkeyi kapsama alanı içine aldığına vurgu yapıyor. Küresel pazarların ve müşterilerin ihtiyaçları dikkate alınarak lojistik çözümlerin de sunulacağı belirtiliyor. Hedefe ulaşılması halinde Trans-Avrupa otoyol ve demiryolu ağları bir yönüyle Çin’in kontrolüne girmiş oluyor.
Böylece önce Bulgaristan ve Romanya’nın ihracat/ithalat yükleri Selanik üzerinden dünyaya açılacak, sonra diğer Avrupa ülkeleri. Çinli şirket deniz, demir ve karayoluyla kombine taşımacılığı (intermodal) için de uçtan uca çözümler üreteceğini, dijitalleşme, şeffaflık, basitleştirilmiş gümrük ve dokümantasyon süreçleri ve çözümleri sunacağını belirtiyor.
Netice itibariyle Türkiye’nin Marmara limanları üzerinden yapılan taşımacılık, Yunanistan’ın Pire ve Selanik limanlarına kayıyor…
 
Kaynak: https://www.haberturk.com/yazarlar/guntay-simsek-1019/2832654-cin-turkiyenin-yuklerini-selanike-kaydiriyor
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği