Covid-19 Salgınının Bulgaristan Ekonomisi ve Büyük Kamu Şirketlerine Etkisi

01 Nisan 2020

Bulgaristan hükümetinin elinde Covid-19 salgınının ekonomiye vereceği zararları yönetmek için kısıtlı imkanlar bulunuyor. Bulgaristan’ın bütçe fazlası kaydetmesine ve düşük seviyede borcu olmasına rağmen salgın hızlı bir şekilde vergi gelirlerini eritiyor ve sosyal sigorta gelirlerinde büyük bir artış yaşanma olasılığı güçleniyor. Aynı zamanda Bulgaristan, salgın ile mücadelede AB’nin sağladığı 1,5 milyar levalık finansmandan faydalanabilecek.
Bulgaristan’ın ihracat odaklı ekonomisi ana ticaret ortakları Almanya (1) ve İtalya’nın (3) ekonomilerindeki yavaşlamadan etkilenecek. İhracat hacimlerinde düşüş ve üretim fiyatlarında deflasyon yaşanması bekleniyor.
Krizin ilk etkileri ticaret, ulaştırma ve ihracat sanayi üzerinde görüldükten sonra, ülkenin finans ve gayrimenkul sektörlerinde olumsuz etkiler birkaç çeyrekten sonra gerçekleşecek.
Hükümetin yapacağı harcamalar tüketim ve yatırımlarda yaşanacak düşüşü kısmen telafi etmek için olacak. Getirilen kısıtlamalardan dolayı ihracat ve ithalatın neredeyse eşzamanlı düşüşe geçmesi bekleniyor. Bulgaristan ihracatının daha fazla etkilenmesi bekleniyor ve bununla birlikte ülkenin ticaret açığının da büyüyeceği tahmin ediliyor.
Düşük petrol fiyatları ve ‘kapatılmış’ tüketimden dolayı enflasyonun düşüşe geçmesi bekleniyor.
Ülkenin en önemli sektörlerinden biri olan ve ülke GSYİH’sının % 10’unun sağlayan turizm salgından en fazla etkilenecek sektörler arasında yer alıyor. İptal edilen uluslararası uçuşlar, kapatılan sınırlar ve seyahat yasakları sektör üzerinde olumsuz etkilerini gösteriyor. Ülkedeki OHAL durumunun 2 ay daha devam etmesi ve salgının daha sıcak iklim şartlarından etkilenmemesi durumunda yaz tatillerinin iptal edilmesi, çok büyük kayıpların yaşanması ve bir çok otel işletmesinin iflas etmesi bekleniyor.
Hızlı tüketim ürünleri sektörü HoReCa kanalının kapatılması ile ilgili kayıplar yaşayacak. Bu kayıplar tüketicilerin stok yapmasından dolayı kısmi bir şekilde karşılanacak. Buna rağmen ülkede 150 000 kişiye istihdam imkanı sağlayan ve 2018 yılında 5,3 milyar leva cirosu olan HoReCa kanalı ciddi bir şekilde sarsılacak.
Kaynak: FFBH
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği