Düşük Ücretli İşçiler Arayan Yatırımcılar, Haskovo, Kırcaali Ve Vratsa Bölgelerine Yatırım Yapıyor

07 Şubat 2020

Piyasa Ekonomisi Enstitüsü (İPİ), dün art arda sekizinci kez gerçekleştirdiği "Bölgesel Profiller" başlıklı araştırmanın sonuçlarını tanıttı. Ana sonuçların bir kısmına göre, Bulgaristan şu anda düşük ücretli işçiler tarafından üretilen düşük katma değerli ürünlere sahip bir endüstriden daha yüksek nitelikler ve buna bağlı olarak daha iyi ücretli çalışanlar gerektiren daha karmaşık süreçlere geçiyor. Ancak bu geçişte bölgeler arasındaki farklar sadece korunmakla kalmıyor aynı zamanda genişliyor. Bu geçişin en uygun örneği, farklı alanlardaki ortalama ücretlerin seviyesinde eşzamanlı olarak gözlemlenen farklardır.
 
Örneğin, Sofya'da her 10 üniversite mezunu elemana sadece bir ilköğretim mezunu eleman düşmektedir. Montana'da bunun tam tersi geçerlidir - her 10 ilköğretim mezunu elemana sadece bir üniversite mezunu eleman düşmektedir.
 
Aynı sınıflamaya işsizlik ve istihdam rakamları karşılaştırıldığında da görülmektedir. Bir uçta işsizliğin % 2,1 (Sofya ilinde ise hatta % 0,7) ve istihdamın % 76 olduğu Sofya kenti bulunurken, diğer uçta işsizliğin ülkede en yüksek oranda olanlar arasında yer alan % 15.3 ve istihdamın en düşük oranda – ancak % 52 olduğu yine Montana bulunuyor.
 
Basın toplantısında konuşan Piyasa Ekonomisi Enstitüsü’ndeki demli araştırmacı olarak görevli Petır Ganev, “Ekonomide lider merkezler ekonomilerini dönüştürürken artan işgücü maliyetleri, düşük ücretli serbest emek gücü gerektiren üretimlerin daha yoksul bölgelere yönlendirilmesine başlamayı sağlıyor. Bu tür bölgeler, örneğin Haskovo (Hasköy) ve Kırcaali olabilir. Pleven ve Vratsa'da da benzer süreçler gözleniyor” diye kaydetti. Ganev, özellikle otomotiv kablo üretimine yönelik olmak üzere yabancı üreticiler tarafından yapılan bir dizi yatırımları örnek verdi.
 
Bu yatırımların belirtilen bölgelere yapılması tesadüf değildir. Otomotiv endüstrisinde yaşanan patlama prensip olarak önemli bir gösterge niteliğindedir, çünkü üretimi daha yüksek yeterlilik gerektiren pahalı ve karmaşık otomobil parçalarının üretimi, bu tür üreticilerin geliştirme merkezlerinin bulunduğu başkent ve Filibe'ye yönlendirilmektedir.
 

Kaynak: https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=24460
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği