TürkAkım Doğalgaz Boru Hattının Bulgaristan Kısmının Açılışı Yapıldı

22 Ekim 2019

Başbakan Boyko Borisov, “Balkan Akım” olarak adlandırdığı TürkAkım doğal gaz boru hattı projesinin Bulgaristan-Türkiye sınırından Istranca kompresör istasyonuna kadar olan 11 kilometrelik ilk kısmının açılışını yaptı. Borisov, açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bulgaristan'da iki otoyolun boyunca doğal gaz boru hattı bulunacak, Bulgaristan ülke ekonomisi için en ucuz doğal gaz satın alma şansına sahip olacak ve komşularımız bu gaz boru hatları ile gaz alabilecekler. Bu aynı zamanda politik bir otoyol. Büyük ekonomik çıkarların olduğu, gaz boru hatlarının olduğu yerlerde, savaş yok, bu yüzden daha hızlı bir şekilde inşa ediyoruz” diye kaydetti. TürkAkım’ın Bulgaristan’dan geçen kısmının “Balkan Akım” olarak adlandırılmasının projeye dahil olan tarafları birleştirici bir unsur olduğunu ifade etti.
Başbakan, ayrıca kompresör istasyonlarının geri dönüşümlü olarak değiştirildiğini ve böylece gazın her iki yönde de taşınabileceğini vurguladı. Borisov,” Alman filtreler, Amerikan kompresörleri, Rus gazı ve Bulgar inşaatçılar” diye özetledi.

Önümüzdeki hafta Yunanistan-Bulgaristan doğal gaz bağlantı hattının inşaatını inceleyeceğini açıklayan Borisov,”Diğerleri konuşurken, bizler inşa ediyoruz ve Bulgaristan’ın ana gaz dağıtım merkezi haline gelmesini sağlıyoruz” diye belirtti. Başbakan, inşaatçılara doğal gaz boru hattı kesiminin yapımına yönelik 7 gün 24 saat aralıksız çalıştıkları için teşekkür etti.
Mevcut gaz iletim sisteminin genişletilmesi ve genel olarak Balkan Doğal Gaz Dağıtım Merkezi konsept tasarımı uygulama projesi, bölgenin ve Avrupa Birliği'nin önde gelen ticari gaz dağıtım merkezi olarak Bulgaristan Cumhuriyeti'nin rolünü korumayı amaçlamaktadır.
Gaz iletim altyapısının genişletilmesine ilişkin Balkan Akım projesi, Bulgaristan hükümetinin önceliğidir. Projenin amacı, çeşitli kaynaklardan doğal gaz arzı güvenliğini artırmak ve doğal gaz piyasasında rekabeti ve şeffaflığı arttırmak ve bunun, doğal gaz tüketicileri üzerinde olumlu bir etki yaratmasıdır.

İhale sonucunda belirlenen Istranca doğal gaz ölçüm istasyonunun tasarımı, inşaatı ve devreye sokulmasına ilişkin sözleşmeyi uygulayan “BGS-Transgaz” isimli kuruluş ile imzalanan ihale sözleşmesinin maliyeti katma değer vergisi hariç 27,7 milyon levadır. Bulgaristan-Türkiye sınırından Istranca kompresör istasyonuna kadar doğal gaz boru hattının tasarımı, teslimatı ve inşaatının toplam maliyeti katma değer vergisi hariç 47,9 levadır. Bulgartrans Şirketi, bu tesisleri kendi mali kaynaklarıyla inşa etti.

Açılış töreninde Borisov ile birlikte Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev, Enerji Bakanı Temenujka Petkova, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Yardımcısı Dr. Aabed Abdullah Alsaadun, Macaristan Bilgi ve Uluslararası Temsilciliği Devlet Sekreteri Tamad Menzer ve Rusya Federasyonu’nun Sofya Büyükelçisi Anatoly Makarov hazır bulundular.


Kaynak: https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=23880
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşesi