Çekya'dan Türkiye'ye Sığır İhracatı Yarı Yarıya Azaldı

Türkiye'ye sığır satışları yarı yarıya düştü. Türkler şimdi genetik materyalle ilgileniyorlar.

07 Aralık 2018

Türkiye'ye sığır satışları yarı yarıya düştü. Türkler şimdi genetik materyalle ilgileniyorlar.

Tüplerde toplu sperm ile iş, lüks bir araba işi gibidir. Çek Cumhuriyeti Sığır Yetiştiricileri Birliği'nden Kamil Malat, “Boğa, yetiştiricinin ihtiyaç duyduğu tüm özelliklere ve ek olarak sınırlı bir cinse sahip olduğunda, bir inseminasyon dozunun fiyatı 2.5 bin krona kadar ulaşabilir” diyor.

Yurtiçi yetiştiriciler için, Türkiye son dört yıldır kendi sığır sürüsü oluşturmak için mücadele eden son yıllarda Avrupa dışındaki en ilginç pazar olmuştur. Sığır eti, kümes hayvanı ve kümes hayvanı yanında yerel mutfağın önemli bir parçasıdır.

Fakat büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için Türklerin yüksek kaliteli genetik malzemeye ihtiyacı var. Sıkı yurtiçi veteriner kuralları ve kabul edilebilir fiyatları sayesinde Çek Cumhuriyeti favori ülke. Azotta dondurulmuş sığır meni de taşınması daha kolaydır. Ancak, Türkiye ile ticaret yapmak kolay değil. Geçtiğimiz yıl, Çek yetiştirme şirketleri, ülkeye tek bir tohumlama dozu vermediler. "Geçtiğimiz yıl, neredeyse imkansız şartlarla geldiler," diyor Türkiye 'nin en önemli Avrupalı ​​olmayan pazar olduğu Natural isimli ürünlerin sahibi Hana Štráfeldová.

Aynı sektördeki diğer şirketler de idari engellerle boğuşuyorlar. CBS Genetiği'nden Ladislav Škařup, “Uzun bir süredir ihracat için ihtiyaç duyulan veteriner kararlarını bekliyoruz, bunu bir yılın dörtte üçünü bekliyoruz” diyor. Geçtiğimiz yıl ticaretin dondurulması da, 2016'da başarısız bir askeri darbeden sonra hükümetteki değişikliklerle ilgiliydi. 

CBS Genetik'ten Ladislav Škařup, “İhracat için gerekli veteriner kararlarının verilmesi uzun sürüyor. Dokuz ay boyunca bunu bekliyoruz” dedi. 

Ancak bu sene, Natural ve diğer bazı şirketler tekrar Türk pazarına girmeyi başardılar. Ocak-Kasım ayları arasında Devlet Veterinerlik İdaresi'nden 45.000 inseminasyon dozu Türkiye'ye ihraç edilmiştir. Štráfeldová'ya göre, Natural'ın yararlandığı ithalat koşullarını önemli ölçüde ortadan kaldırmaktan kaynaklanıyordu.

CBS Genetics henüz bu yıl Türkiye'ye hiçbir tohumlama ürünü satmadı. Škařupa, “Meslektaşlarından çok düşük fiyatlarla ihracat olduğunu biliyorum. Doz başına bir dolara düşen fiyatları kabul etmek istemiyoruz” diye açıklıyor. Avrupa'da fiyatların normalden daha düşük olması Štráfeldová tarafından onaylandı. Ancak, daha fazla yorum yapmak istemiyor. “Öte yandan, teslimatları büyük miktarlarda konuşuyoruz” diye ekliyor.

En pahalı genetik materyal binlerce olmasına rağmen, mevcut fiyatlar birkaç kat daha düşüktür. Sığır Yetiştiriciler Birliği'nden Malát, “Tohumlama dozunun maliyeti ortalama olarak bir ila 30 Euro arasında değişmektedir. Türkler üreme konusunda yeniydiler, alt sınırdaki fiyatlar ile temel genetik malzeme ile daha çok ilgileniyorlar” diyor.

Ancak bu, ikinci sınıf boğaların spermleri olduğu anlamına gelmez. “Sıradan bir boğa inseminasyona hiç kabul edilmez. Bu da ıslahın doruk noktasıdır” diye ekliyor Malát. Fiyat daha sonra spermin cinsiyete göre adlandırılmış olup olmadığı şeklinde yansıtılabilir. Bu teknolojiyi kullanarak artık bir boğa ya da inek doğup doğmadığını belirlemek mümkündür.Ancak Ağustos ayında, ağırlıklı olarak Müslüman bir ülkeye sahip olan ticaret, yerel para birimindeki keskin düşüşten olumsuz etkilendi. “İhracatın önemi, yılın başından beri olmuştur, ancak Ağustos ayından bu yana, büyük sorunlara neden olan Türk lirasının çöküşünü aksatmış, geleceğe yönelik büyük bir soru işareti” diyor Natural'dan Štráfeldová.
Türk ekonomisinin sorunları, orada canlı hayvan ihraç eden Çek yetiştiricileri de etkiledi. Ayrıca, bu yıl şiddetli kuraklıkla mücadele ediyorlar. Bu nedenle, çiftçiler kış için yeterli miktarda yem üretemediler ve hayvanlar geçmişte normal boyutlara ulaşmadı. Bu sorun sadece Çek Cumhuriyeti ile ilgili değil, Avrupa'daki çiftçiler de aynı sorunla karşı karşıya.

Son yıllarda Türkiye aslında büyükbaş hayvan fiyatları belirleyen ülke oldu. Avrupa, İrlanda, Fransa, Estonya veya Litvanya'nın her köşesinden yetiştiriciler - ihraç etti. Türk çiftçileri iyi para ödüyor ve diğer Asya pazarlarına açık bir kapıyı temsil ediyordu. Ama iyi zamanlar bitti. Sadece Türk lirası yüzünden değil. Türk hracatçıları, Amerika Birleşik Devletleri tarafından alüminyum ve çelik ithalatı üzerine uygulanan görevlerden de zarar gördü. Tüm bu etkiler küresel sığır fiyatlarına da yansımıştır. "Ağustos sonunda, sığır fiyatları kilo başına 80 krondan fazla idi, şimdi yaklaşık 65 kron civarında.