Koronavirüs Çeklerin Ödeme Alışkanlıklarını Değiştiriyor

29 Mayıs 2020

Bu ülkedeki tüketiciler daha sık online alışveriş yapıyor ve İnternet'te daha önce sahip olmadıkları şeyleri satın alıyor.

Dahası, ATM kullanımında bir düşüş var. Bankacılık Birliği araştırmasına katılanların yüzde beşi, Covid-19 salgını göz önünde bulundurularak nakit kullanmaktan korktuklarını söyledi. Dörtte biri daha az paraya ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Çekler için en popüler ödeme şekli banka kartlarıdır. Ankete katılanların yüzde 77'si mağazalarda alışveriş yaparken banka kartı kullandığını, yüzde 20'si ise kredi kartı kullandığını söyledi.

Yüzde yetmişi nakit ödeme yapıyor, onda biri - özellikle yaşlılar - sadece nakit kullanıyor.

Artan sayıda Çek, cep telefonu veya saat üzerinden temassız ödeme yapıyor.

Çalışmaya katılanların yüzde otuz beşi daha önce bu seçeneği kullanmadığını ancak son aylarda temassız ödeme yapmaya başladıklarını söyledi.

Diğer bazı Avrupa ülkelerinin aksine, Çek bankaları PIN gerekmediğinde temassız ödeme limitini artırmamıştır. Raporda, insanların yaklaşık yüzde 60'ının mevcut 500 CZK sınırından memnun olduğu bulundu.

Nakit söz konusu olduğunda, Çekler en sık ATM'lerden çekilirken, rapordaki katılımcıların yüzde 59'u ayda bir yaptıklarını söylüyor. Yüzde yirmi bir tanesi bunu haftada bir kez yapıyor.