VW Kararını Verdi: Yeni Skoda Fabrikası Türkiyeye Geliyor

27 Haziran 2019

Geçtiğimiz birkaç ay boyunca Volkswagen yetkilileri, Bulgaristan ile Türkiye arasında yetkililerle görüşerek potansiyel yerleri ziyaret etmeye karar verdi. Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi (FAZ), VW Başkanı Herbert Diess'in geçtiğimiz hafta, İzmir liman kenti yakınlarındaki Manisa'da kırk hektarlık bir arsa üzerinde altyapıyı görüşmek üzere Türkiye'de bulunduğunu bildirdi. Opel, 2001 yılına kadar Türkiye'nin üçüncü büyük şehrinde üretildi.
Diess'in Ankara'daki hükümet yetkilileriyle ilk defa görüşmediği söyleniyor. FAZ sözcüsü, Türkiye'nin yatırım yapmak için cazip bir yer olduğunu ve VW liderliğinin ülkenin üst düzey yetkilileriyle buluştuğunu söyledi. Handelsblatt'a göre, Ankara'daki hükümet yeni bir fabrika inşaatını desteklemek için yüksek miktarda para vermeye hazır. Temmuz ayının ortalarında, ana araba fabrikasında yaz tatillerinden ve Wolfsburg'daki kaygının karargahından önce her şey ayarlanmalı.
Türkiye'nin avantajları ve dezavantajları, Skoda sendika lideri Jaroslav Povšík tarafından kısaca özetlendi: “İyi bir altyapı var, ancak belirsiz bir siyasi ortam var.” 

Tabii ki, Çek marka otomobiller de Türkiye'de üretilecek. Soru, yeni nesil Karoqu mu yoksa Superb mi olacağıdır. Yeni otomobil fabrikası, grubun geleneksel modellerini, yani içten yanmalı motorlarla çalışan arabaları üretmektir. Alman VW otomobil tesisleri, Alman kaygısının tüm Avrupa'ya ve aynı zamanda diğer kıtalara dağıtmak istediği elektrikli araçların üretimine geçmek üzere.

Radiožurnál, “Škoda'nın üretimi için yeterli kapasiteye sahip olmasını sağlamak önemli olacak” dedi. Sadece geçen yıl Škoda'nın onları üretebilmesi için yüz bin araba daha satabildiğini defalarca tekrarladı.
Ancak, hangi modelin Türkiye'ye taşınacağı bilgisi değişmektedir. En büyük kapasite sorunu, Kodiaq, Karoq (İkiz Koltuk Ateca ile) ve Süper modellerin üretildiği Kvasiny'deki otomobil fabrikası. Maier, Superb’in Almanya’dan “akrabası” olan Volkswagen Passat’ın geliştirilmesi ve yapımına katılacağını duyurdu.

Škoda sendikası başkanı Jaroslav Povšík 'e göre, Slovakya ya da Türkiye' de üretim yeri değerlendiriliyor. Povšík 'e göre, Slovakya'da "gelecekteki üretim programı olmayan ve fazla denetleme yapılmayan bir araba fabrikası" bulunuyor. Handelsblatt, Passat'ın Türk yetkililer ve devlet kurumları arasında çok popüler bir otomobil olduğunu hatırlatıyor.