BM Raporu: Filistin Otoritesi büyük mali tehdit, ekonomik ve siyasi zorluklar altında

26 Nisan 2019

Yeni yayınlanan bir raporda, Birleşmiş Milletler, Gazze ve İsrail arasındaki geçici geçici sakinliğe rağmen, Mart ayı sonundan bu yana Filistin halkının ve hükümetin karşılaştığı zorlukların kapsamı benzeri görülmemiş olduğunu belirtti. Büyük bir mali kriz, artan insani ihtiyaçlar ve müzakere edilmiş bir çözüm için siyasi bir beklenti eksikliği ile birleştiğinde, Batı Şeria'nın istikrarını ve Filistin devlet kurma çabasının hayatta kalmasını tehdit ediyor.

30 Nisan 2019 tarihinde Brüksel'de Ad Hoc irtibat Komitesi (AHLC) yaklaşan iki yıllık toplantısı için Ortadoğu barış süreci (UNSCO) için Birleşmiş Milletler özel Koordinatörü ofisi tarafından yayınlanan rapor, Eylül 2018'de AHLC tarafından desteklenen Gazze'de kritik insani ve ekonomik müdahalelerin uygulanmasını kolaylaştırmak için Birleşmiş Milletler tarafından atılan bir dizi adımı özetledi.  Bu başarılar arasında, 2018 Ekim ayından bu yana Gazze Şeridi'ne elektrik arzının iki katına çıkması, binlerce geçici iş yaratılması ve acil tıbbi malzeme sağlanması yer alıyor. Enerji, su ve sağlık sektörleri için sürdürülebilir çözümler bulmak için devam eden çabaları daha da detaylandırıyor.

Birleşmiş Milletler Ortadoğu barış süreci özel Koordinatörü Nickolay Mladenov,” Gazze'deki kötüleşen insani ve ekonomik duruma değinmek, sadece bağışçı finansman ve proje uygulaması değil, aynı zamanda tüm tarafların cesur politika kararlarını da gerektiriyor. " dedi. “Gazze'de devam eden İsrail kapanışları, iç Filistin bölünmesi ve Gazze'de Hamas yönetiminin on yıldan fazla bir süre ile birleştiğinde, Gazze Şeridi'nde yönetişimin bozulmasına neden oldu ve savaş riskini artırdı.” diye ekledi.

İşgal altındaki Batı Şeria ile ilgili olarak, rapor Filistin Ulusal Otoritesi karşılaştığı görülmemiş mali, güvenlik ve siyasi sorunlar konusunda uyardı. Raporda, Filistin korunmaya ihtiyacı var, Filistinliler ve İsrail Güvenlik Güçleri arasındaki şiddet ve azalan mali desteğini arttırdı yargı devam eden İsrail askeri işgal, yerleşim genişleme ve yıkımları, toprak parçalanması, eksikliği içeren zemin, ayrıntılı.
Özellikle endişe, kısmen PA adına topladığı gümrükleme gelirinin 6% kesintisi İsrail'in kararının neden olduğu mali kriz ve Borçlu tam miktarı aktarılır sürece sonraki Filistin kararı böyle bir geliri kabul etmemek olduğunu. Bu kararların bir sonucu olarak, Filistin hükümeti gelirinin yaklaşık %65 yoksun ve aşırı kemer sıkma önlemleri almak zorunda kalmıştır.  Rapor, çözülmediği sürece, bu krizin etkisinin geri alınması yıllar süreceği konusunda uyarıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin, Paris Ekonomik İlişkiler Protokolü doğrultusunda, gelir transferlerini tam olarak geri yüklemek amacıyla her iki tarafa da yapıcı bir şekilde girişme çağrısını yineliyor.

Sonuç olarak, rapor, Birleşmiş Milletler'in İsrail, Filistin Yönetimi ve uluslararası toplumla benzeri görülmemiş mali krize acil bir çözüm bulmak için çalışmaya devam etme konusundaki kararlılığını vurguladı. Ayrıca Gazze için acil müdahalelerin yanı sıra işgal altındaki Filistin topraklarında ekonomik stresi hafifletmek için bir dizi adım hakkında bir güncelleme sağladı. Rapor ayrıca, bu önlemlerin – yararlı olsa da – sadece geçici bir rahatlama sağlayabileceğini, 2016 Quartet raporunda yer alan kötüleşen durumu değiştirmek için gerekli dönüştürücü ve proaktif adımların bulunmadığını belirtti.
 
Kaynak: Palestinian News Network
Yayınlayan: Kudus Ticaret Ataşeliği