Filistin 2018 2. Çeyrek Cari İşlemler Açığı 373.3 Milyon USD

26 Ekim 2018

Filistin Merkez İstatistik Bürosu (PCBS) ve Filistin Parasal Otoritesi (PMA), Filistin Ödemeler Dengesi (BoP) ortak ihracı döngüsü kapsamında 2018 yılının ikinci çeyreğinde Filistin Ödemeler Dengesi'nin (BoP) ön sonuçlarını açıkladı.

Veriler, 1967'de İsrail’in Batı Şeria'daki işgalini müteakiben ilhak ettiği Kudüs'ün bir bölümünü hariç tutuyor.

2018 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Filistin Ödemeler Dengesi (BoP) ön sonuçları şunları gösterdi:

  • Cari işlemler hesabındaki açık (Mal, Hizmet, Gelir, Cari Transferler) bir önceki çeyreğe gore % 15,6 azalarak 373,3 milyon ABD doları oldu. Bunu esas olarak, 235,7 milyon ABD Doları tutarındaki Hizmet Dengesi açığı ile birlikte 1,178,9 milyon ABD dolarına ulaşan Mal Ticareti Dengesi açığının tetiklediği görülmektedir.
  • Cari işlemler açığındaki azalış, özellikle bağışların cari transferlerinin bir önceki çeyreğe oranla % 200,9 oranında artması ile tetiklenmiştir.
  • Gelir Hesaplarındaki (çalışanların ve yatırım gelirlerinin telafileri) fazlası, bir önceki çeyreğe gore % 6,1 artışla 603,7 milyon ABD doları olmuştur. Bu fazlalık, İsrail'de çalışanların 568,3 milyon ABD Doları'na ulaşan tazminatlarından kaynaklanıyordu. Alınan yatırım geliri ise 64,1 milyon ABD Doları; ve esas olarak yurtdışındaki bankalarda Filistin mevduatı ile alınan faizlere ek olarak, yurtdışında portföy yatırımlarına alınan gelirden kaynaklanmıştır.
  • Cari Transferler, bir önceki çeyreğe gore % 29,3 artışla 450,2 milyon ABD doları tutarında artı değer elde etti. Bu, bağışların devlet sektörüne aktarılmasının azalmasından kaynaklanıyordu. Devlet sektörüne yapılan transferler, yurt dışından toplam transferlerin% 30,1'ini oluştururken, diğer sektörlere yapılan transferler% 69,9'dur. Bağışların cari transferleri yurt dışından toplam transferlerin % 30,8'ini oluşturdu.
  • Ön sonuçlar, Sermaye ve Mali Hesap için 288,3 milyon ABD Doları tutarında bir artı değer göstermiş, Sermaye ve Mali Hesaptaki fazlalık, esas olarak 77,8 milyon ABD Doları'na ulaşan Sermaye Hesabındaki fazlalık ve Finansal Hesaptaki fazlalıktan kaynaklanmıştır. Bu 210,5 milyon ABD Doları tutarındaydı. PMA'nın rezerv varlıklarında bir önceki çeyrekte 106,6 milyon dolarlık artışa karşılık 28,8 milyon ABD doları tutarında bir azalış yaşandı.

 

Kaynak:Filistin Merkez İstatistik Bürosu (PCBS)

Yayınlayan: Kudus Ticaret Ataşeliği