Filistin Ekonomisi ciddi krizle karşı karşıya

17 Nisan 2019

Dünya Bankası, Filistin ekonomisinin şu anda İsrail’le olan vergi gelirleri nedeniyle hızlı bir karar alınması nedeniyle “ciddi bir mali şok” ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Dünya Bankası tarafından hazırlanan rapor Çarşamba günü yayınlandı ve 30 Nisan'da Brüksel'deki bir sonraki toplantısında Ad Hoc İrtibat Komitesi'ne (AHLC) sunulacak.

Batı Şeria ve Gazze için hareket eden ülke Direktörü Anna Bjerde, ekonomik faaliyetin ve yaşam standartlarının daha da bozulmasını önlemek için acil bir çözüm bulmanın gerekliliğini vurgulayarak,” 2018'de gerçek bir büyüme yaşamamış olan ekonomi, şimdi vergi gelirlerindeki İsrail kesintileri nedeniyle ciddi bir mali şok yaşıyor " dedi.

Bjerde, vergi gelirlerinin büyük bir kamu bütçesi gelir kaynağı olduğunu ve nüfusun tüm kesimlerinin bu krizin etkilerini yaşadığını söyledi.
Rapor, Filistin ekonomisinin karşılaştığı ve üretim ve modern teknoloji için gerekli olan çift kullanımlı malların girişindeki kısıtlamaların etkisine odaklanan ve İsrail'in sistemin uygulanmasını gözden geçirme çağrısında bulunan başlıca zorlukları vurgulamaktadır.

Raporda, Filistin ekonomisinin nüfus artışıyla başa çıkamayan düşük büyüme oranlarına şahit olduğunu, işsizliğin artmasına ve yaşam koşullarının kötüleşmesine yol açtığını belirtti.

Son 12 ayda büyümenin olmayışı, nüfusun yarısından fazlasının, işsizlik ve sektördeki en ciddi durgunluk olan 2018'de % 7 oranında daralan ekonomik faaliyetin, Gazze Şeridi'ndeki durumun şiddetli şekilde bozulmasından kaynaklanıyor. Çatışmaların bir sonucu değil, Batı Şeria'daki büyüme de son zamanların altında yavaşladı.
 
Kaynak: Palestinian News Network
Yayınlayan: Kudus Ticaret Ataşeliği