Filistin Para Otoritesi Ağustos 2018 İş Döngüsü Endeksi'nin Sonuçlarını Açıkladı.

11 Eylül 2018

Filistin Para Otoritesi (PMA), Ağustos 2018 için genişletilmiş İş Döngüsü Endeksi'nin sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, Batı Şeria’n ın endeksinin toparlanması ve Gazze’nin endeksindeki düşüşe rağmen, Ağustos ayında genel endeksin hafifçe yükseldiğini ortaya koydu.

Batı Şeria’da Temmuz ve Ağustos arasındaki ticaret endeksindeki artış (-0,3'ten 2,5 puana, Batı Şeria’nın endeksini 4,4 puandan 7,3 puana çıkardı. Diğer taraftan tarım endeksi 2,7'den 1,8'e düştü. Bu arada, IT ve iletişim, yenilenebilir enerji ve inşaat endeksleri sabit kalmıştır.

Genel olarak, nispeten istikrarlı satışlara rağmen, Batı Şeria'nın endeksindeki artış Ağustos ayında yüksek üretimi yansıttı. Önümüzdeki üç ay içinde üretimle ilgili daha iyi beklentiler görülmektedir.

Bunun aksine, Gazze'deki geçici endeks Ağustos ayında gerilemeye devam etmiştir. Endeks Temmuz ayında -26,0 puan iken Ağustos’ta -30,0 puana düşmüştür. (-18,0'dan -20,6 puan'a) düştü. Tarım endeksinde bir azalma oldu(-1.0'dan -2.0'a kadar). Bununla birlikte, inşaat (-2,1'den -1,6'ya) ve sanayi endeksi (-4,8'den -4,7'ye) nispeten artmıştır. Aynı zamanda, yenilenebilir enerji ve IT ve iletişim endekslerinde önemli değişiklikler olmazken, ulaştırma ve depolama endeksi bir önceki seviyesini korumuştur.

Gazze endeksinin çoğunlukla olumsuz değerleri, buradaki uzun süreli siyasi ve ekonomik koşulları, İsrail kuşatmasının devam etmesini ve yeniden yapılanma çabalarındaki uzun süreli gecikmeleri yansıtmaktadır.

Ayrıca, Gazze firmalarının bu ay içindeki üretim ve satış seviyeleri düştü. Önümüzdeki üç ay içinde üretim ve istihdam konusunda gelecekteki beklentilerin de kötümser olduğu görülmektedir.

 

Kaynak: Filistin Para Otoritesi (PMA)

Yayınlayan: Kudus Ticaret Ataşeliği