Gazze suyunun % 97'sinden fazlası kalite standartlarını karşılamıyor.

22 Mart 2019

Filistin Merkez İstatistik Bürosu (PCBS) ve Filistin Su Kurumu (PWA), Perşembe günü Dünya Su Günü vesilesiyle ortak bir basın açıklaması yaptı. Kuşatılmış Gazze Şeridi'ndeki kıyı su havzalarından pompalanan suyun %97'sinden fazlası, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) su kalitesi standartlarını karşılamıyor ve deniz seviyesinin 19 metre altına ulaşan kıyı su havzalarının yeraltı suyu seviyesi ile yeraltı sularının tükenmesine yol açtığı belirtildi.

Ortak açıklamada, “yerli kullanım için kıyı su havzalarından çıkarılan su miktarı 2017 yılında Gazze Şeridi'nde 178.7 milyon metreküp olduğu, ancak bu miktarın, havzanın sürdürülebilir veriminin yılda 50-60 metreküpü geçmemesi gerektiğini söyleyerek kaynağın sürdürülebilirliğini tehlikeye atan güvensiz pompalama yoluyla elde edildiği ifade edildi.

İsrail işgal makamlarının, 1967'den bu yana, Filistinlilerin Ürdün nehrinden su çıkarmasını engelledikleri belirtildi. 2017'de Batı Şeria'daki Filistin kuyularından pompalanan su miktarının yaklaşık 250 metreküp olduğu tahmin ediliyor.

Açıklamada, 2017 yılında mevcut yüzey ve yeraltı suyunun sömürülme yüzdesinin ortalama %77 ile yüksek bir oranda olduğu belirtildi.
Kıt su ve kaynaklara erişim İsrail kısıtlamaları ile, Filistin şehirleri İsrail su şirketi "Mekorot”dan su satın almak zorunda kalıyor “"2017'de, Filistin'de bulunan suyun %22'sini (375 metreküp) oluşturan 83 metreküp satın aldılar.

Buna ek olarak, Filistin yaylarından 23.5 metreküp su üretilirken, yeraltı suyu kuyularından 264.5 metreküp su pompalanır ve bunun 4.0 metreküpü tuzdan arındırılmış içme suyudur.
PCBS ve PWA, hanelerin %62'sinin gelişmiş bir içme suyu kaynağı (konutlara borulanmış, iyi korunan/ korunan ilkbahar, yağmur suyu, şişelenmiş su ve kamu tabları kazılmış) ve Batı Şeria'da %95 ve Gazze Şeridi'nde %11 kullandığını vurguladı. Gazze Şeridi'ndeki azalma, kıyı havzasından çıkarılan suyun kalitesinin bozulmasından kaynaklanıyordu.

Yerleşim türüne gelince, bu yüzdeler kentsel yerleşimlerde %58, kırsal yerleşimlerde %94, mülteci kamplarında %44'e göre dağıtıldı.

Filistin'de günlük kişi başına tüketilen su miktarı 88.3 litre/kişi/gün. Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin 2017'de aynı orandaydı. Kişi başına ortalama tüketimin günde 50.4 litreyi geçmediği bazı yerler de vardır; bu oran Jericho gibi diğer yerlerde ise günde 150 litreyi aşmaktadır.

Kaynak: Maan News Agency
Yayınlayan: Kudus Ticaret Ataşeliği