Gazze'de Güneş Enerjisi Projesi

11 Ekim 2018

Filistin Enerji İdaresi ve Dünya Bankası, Gazze'de konut tüketicileri, işyerleri ve hastaneler için çatı güneş enerjisi tesis etmeyi amaçlayan bir pilot prpje olan Gazze Güneş Döner Fonu'nu bugün başlattı. Pilot model, tüketicilerin güneş enerjisi sistemleri için döner fona başvurmalarını ve aylık taksitlerde döner fona geri ödemelerini sağlayacak.

Bu Fon, Dünya Bankası ile işbirliği içinde geliştirilen Elektrik Sektörü Performans İyileştirme Projesi (ESPIP) ile finanse edilmektedir. Yeni iş modeli anlaşması Filistin Enerji ve Doğal Kaynaklar Kurumu (PENRA) ve Gazze Elektrik Dağıtım Şirketi Ltd. (GEDCO) arasında imzalandı. Lansman etkinliğine donör temsilcileri, yerel ve uluslararası STK'lar, bakanlıklar, bankacılık sektöründen temsilciler ve DEDCO katıldı.

Gazze'deki mevcut güç kaynağı, toplam talebin sadece küçük bir bölümünü karşılamaktadır (% 35), böylece, günde 6 saat elektrik sağlanabilmekte ve 12 saatlik elektrik kesintileri meydana gelmektedir. Kış ve yazın pik koşullarında durum daha da kötüleşir ve güç sadece günde 3-4 saat kullanılabilir. Bu tekrarlanan durum, Gazze'deki yaşamı ve geçim kaynaklarını kötü yönde etkilemektedir.

 

Kaynak: Palestine News Network (PNN)

Yayınlayan: Kudus Ticaret Ataşeliği