Finlandiya: 10 Nisan 2019’da Yürürlüğe Girecek Yabancı Yatırımların Denetlenmesine İlişkin Yönetmelik

11 Nisan 2019

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'nin Birliğe yapılacak doğrudan yabancı yatırımların denetlenmesi ilişkin bir çerçeve oluşturma konusundaki düzenlemesi 10 Nisan 2019’da yürürlüğe girecek.

Tüzük, Üye Devletlerde güvenlik veya kamu düzeni temelinde doğrudan yabancı yatırımların denetlenmesi için bir ortam hazırlayacak ve Üye Devletler ile Komisyon arasında bir işbirliği mekanizması oluşturacaktır.

Yönetmeliğin uygulama alanı, güvenlik ve kamu düzeni ile ilgili doğrudan yabancı yatırımları kapsayacaktır.

Yönetmelik, Avrupa Konseyi’nin 2017 yazındaki politikasına dayanacak olup, amacı stratejik sektöre yönelik yatırımlar için önlem almaktır.

Yönetmelik, 11 Ekim 2020 tarihinden itibaren tam kapsamda uygulanacak ve  18 aylık uygulama süresi geçirecektir. Böylece üye Devletler ve Komisyon, doğrudan yabancı yatırımlar hakkında bilgi alışverişinde bulunacaktır.

Düzenlemeyle ilgili konuların koordinasyonu ve uygulanması için her Üye Devlette ve Komisyonda bir temas noktası kurulacaktır.Bir denetleme mekanizması oluşturma ya da belirli bir doğrudan yabancı yatırımı denetleme kararı, söz konusu Üye Devletin takdirine bırakılacaktır.

Yönetmelik, yabancı yatırımcıların ve yönetmelik kapsamına giren yatırımlara katılan şirketlerin,AB Üye Ülkelerindeki operasyonlarını diğer şeylerin yanı sıra yatırımcının mülkiyet yapısı, yatırım için fonun kaynağı ve tahmini değeri ile ilgili bilgi vermelerini zorunlu kılacaktır.

AB düzeyinde bilgi alışverişine harcanan zamanın, özel durumlar haricinde, Finlandiya'da incelenen dış şirket satın alımlarının onaylanmasına ilişkin işlem sürelerini önemli ölçüde etkilemesi beklenmemektedir.

Doğrudan yabancı yatırımları incelerken, üye devletler yatırımların kritik altyapı, teknoloji, arz güvenliği ve kritik  verilere erişim gibi şeylerin yanı sıra medyanın özgürlüğü ve çoğulluğu üzerindeki etkilerini de dikkate alabilir.

Finlandiya'da, Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı, kurumsal kazanımların izlenmesi ve onaylanması  ile ilgili konuları ele almaktadır.Finlandiya'daki Yabancı Kurumsal Kazanımların İzlenmesi Hakkında Kanun (172/2012)  2012'den beri yürürlüktedir.

Kaynak:Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği