Finlandiya: 2019 Yılı Deniz Taşımacılığında %2 Oranında Düşüş Yaşandı

20 Ağustos 2020

2019 yılı boyunca yabancı deniz taşımacılığı mal hacmi 101,3 milyon ton oldu. Deniz taşımacılığı bir önceki yıla kıyasla %2 oranında düşüş yaşadı. İhracat %1 oranında arttı ve 53,3 milyon ton oldu. Yolcu trafiğinde toplam 19,1 milyon kişi taşındı. Deniz yolcu trafiğinde taşınan yolcuların %90'nının güzergahı Estonya ve İsveç oldu.

Yolcu trafiği ile taşınan ekipmanlar toplam 3,3 milyon olurken, bunların %64'ünü yolculara ait araçlar oluşturdu.

Yabancı deniz taşımacılığının mal hacmi toplam 101,3 milyon ton oldu.Bunun yüzde dokuzunu veya dokuz milyon tonunu transit taşımacılık oluşturuyordu. Toplam 17,5 milyon ton olmak üzere en çok genel kargo taşınırken hemen ardınan ise 11,9 milyon ton ile ham petrol taşıması geldi.

En çok ithal edilen mal türü, deniz yoluyla ithal edilen tüm malların yüzde 25'ini oluşturan ham petrol oldu.

En çok petrol ürünleri, genel kargo ve kağıt ihraç edildi. Bu tür mallar, deniz taşımacılığındaki tüm mal ihracatının yüzde 48'ini oluşturdu. Mal taşımacılığı için en yoğun limanlar Sköldvik, HaminaKotka, Helsinki, Kokkola ve Rauma oldu.

En büyük ithalat limanları Sköldvik, Helsinki, Naantali, Raahe ve HaminaKotka idi. En büyük ihracat limanları HaminaKotka, Sköldvik, Helsinki, Kokkola ve Rauma oldu.

2019 yılında Finlandiya limanları üzerinden konteynırlarla toplam 13 milyon ton mal taşındı ve bir yıl öncesine kıyasla %1,4 oranında düşüş yaşandı.

Kaynak: Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği