Finlandiya: 50 000 Yeni Şirket Yakında El Değiştirecek

06 Kasım 2018
2018 yılında Fin Girişimciler Derneği üyesi olan 1742 iş sahibi arasında yapılan bir araştırmada, önümüzdeki on yıl süresinde, yaklaşık 50 000 adet Fin şirketinin, sahiplerinin yaşlanması sebebiyle el değiştireceği ortaya çıktı.

Araştırmada, 55 yaş üzerindeki iş sahiplerinden %46'sının şirket dışı kişilere şirket satışı gerçekleştirmeyi planladıkları anlaşıldı. Araştırmaya katılan şirketlerden %24'ü, şirket yönetimlerini aile içerisinde yapmayı hedeflediklerini belirttiler.Tek çalışanlı iş yerlerinin %9'u işi, bir sonraki nesille devir etmeyi planlarken, 20 kişiden fazla çalışanı bulunan şirketlerde ise bu oranın %41'e ulaştığı anlaşıldı. Araştırmaya katılan 55 yaş üzeri şirket sahiplerinden %22'si ise iş faaliyetini tamamen bitirmeyi planladıklarını belirttiler. Söz konusu oranda üç yıl öncesine kıyasla %5 oranında düşüş yaşandı.

Şirket sahipleri, şirket satışında karşılaşılan en büyük sorunların; alıcının bulunması, fiyatın belirlenmesi, finansman ve vergilendirme konularında yaşandığını dile getirdi.

Kaynak: Talous Sanomat Gazetesi
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği