Finlandiya: Balticconnector Gaz Boru Hattı Tamamlandı, Finlandiya Gaz Piyasası Rekabete Açılıyor

31 Aralık 2019

1 Ocak 2020'den itibaren Balticconnector gaz boru hattı Finlandiya ve Baltık gaz piyasalarını birbirine bağlayacak ve böylece Finlandiya gaz pazarını rekabete açacak. AB mevzuatına göre, açık piyasa ekonomisinde gaz iletiminin enerji satışlarından ayrılması gerekmektedir. Söz konusu ayrıştırma şu anda bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin mülkiyet yapılarını ilgilendiriyor. 

2020 yılı başından itibaren Gasum Oy şirketinin gaz iletim işi, Gasgrid Finland şirketi tarafından yapılacak. Yeni kurulan Gasgrid Finland şirketi Gasum Oy şirketinden ayrıştırılarak kuruldu. Devlet sahipli Gasum Oy şirketinin ayrıca özel olarak görevlendirilen Gasonia Oy şirketi sahipliği de bulunuyor. Gasonia şirketi, özel görevlendirilecek, Suomen Kaasuverkko Oy'u oluşturmak üzere bölünecek ve yeni düzenleme sonrası bu şekilde Suomen Kaasuverkko Oy ve Fin devleti, Gasgrid'in ortak sahipliğini elinde bulundurması suretiyle şirketin mülkiyet yönetim sorumluluğu Maliye Bakanlığı'na ait olacak.

Gasum gaz üretim ve satış şirketi olarak faaliyet göstermeye devam edecek ve ayrışmanın Gasum'un geri kalan bölümlerinin mülkiyet ilişkileri üzerinde hiçbir etkisi olmayacak.

Balticconnector gaz boru hattı hali hazırda tamamlandığından, gazın Rusya'dan ve Baltık Devletleri üzerinden Finlandiya'ya ithalatına başlanacak.

Kaynak:Finlandiya Hükümeti
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği