Finlandiya: Finlandiya'nın Karşılıklı Yatırım Koruma Anlaşmaları İle İlgili Değişiklikler

13 Eylül 2018

Finlandiya'nın şu ana kadar 67 adet yürürlükte olan karşılıklı yatırım koruma anlaşması bulunmaktadır.Bu anlaşmalara taraf olan ülkelerden bazıları yabancı yatırımlar konusundaki politikalarını gözden geçirmektedir. Önemli bir ticaret ortağı olan Hindistan, neredeyse tüm karşılıklı yatırım koruma anlaşmalarını feshetmiş bulunmaktadır. Hindistan Finlandiya ile olan karşılıklı yatırım anlaşmasını 1 Ağustos 2018 tarihinde sona ermiş ancak anlaşma metni uyarınca anlaşma 31 Temmuz 2019 tarihine kadar yürürlükte kalacaktır. Bundan sonra, bu tarihten önce yapılan yatırımlar 15 yıl boyunca anlaşma kapsamında koruma altına alınacaktır. Yatırımların korunmasını kapsayan Avrupa Birliği ile Hindistan arasındaki serbest ticaret müzakerelerinde ilerleme yaşanmamıştır.

Bundan önce Ekvator, 2010 yılında Finlandiya ile ikili yatırım koruma anlaşmasını feshetmiştir ancak 16 Aralık 2011'den
önce yapılan yatırımlar 15 Aralık 2021'e kadar yürürlükte kalacaktır. Ekvador yalnızca Finlandiya ile olan yatırım koruma anlaşmasını değil, aynı zamanda diğer ülkelerle de ilgili anlaşmalarını sonlandırmıştır. Avrupa Birliği Adalet Divanı, Mart 2018'de sözde Achmea davası için kararını vermiştir. Almanya Federal Adalet Mahkemesi tarafından yapılan bir ön kararla ilgili olan bu dava iki AB Üye Ülkesi (Hollanda ve Slovakya) arasında uygulanacak ikili bir yatırım koruma anlaşmasında yer alan bir tahkim şartının, Avrupa Birliğine iştirak eden diğer taraflarca daha önce yapılmış olan Avrupa Birliği'nin İşleyişine
İlişkin Antlaşma ile çelişmektedir(TFEU). Adalet Divanı'nın Madde 267 ve TFEU nun Madde 322'e göre Avrupa Birliği Üye Devletleri arasında iki taraflı bir yatırım koruma anlaşmasındaki hükmün uygulanmasının engellenmediği olarak yorumlanmalıdır.


Finlandiya, 11 AB Üye Devletiyle benzer tahkim şartı içeren ikili yatırım koruma anlaşmaları imzalamıştır.Söz konusu ülkeler; Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Slovenya'dır.

Kaynak:Finlandiya Dış İşleri Bakanlığı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliğ