Finlandiya: Finli Uzmanlar ABD Yaptırımlarının, Nord Stream 2 Boru Projesini Etkileyebileceğini Düşünüyorlar

23 Mayıs 2019

ABD enerji sekreteri Rick Perry tarafından basına yapılan açıklamada ve ABD’nin Nord Stream 2 sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) boru hattı projesine dahil olan yatırım şirketlerine yaptırım uygulanmasını ciddi şekilde düşündüğünü açıkladı.

Nord Stream 2 muhtemelen bu yılın sonunda tamamlanarak, Rus LNG doğalgazını Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya  taşımayı öngörüyor.Fin enerji şirketi Fortum da dahil olmak üzere Rus liderliğindeki uluslararası projede birçok firma yer alıyor.

Perry'nin yaptırımların yakın gelecekte uygulanabileceği ve ABD Kongresi ve Senatonun konuyla ilgili mevzuatı onaylamaya hazır olduğunu açıklaması üzerine Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'ndeki küresel güvenlik araştırması program direktörü  Mika Aaltola, Perry'nin yorumlarının gerçek bir tehdit yerine Amerikan arzularıyla ilgili olduğunu düşünüyor.

Aaltola, tehditlerin uygulanması durumunda firmaların zorluk yaşayacağını, şirketleri felç ederek, projenin uzaması durumunda daha maliyetli hale getireceğini belirtti.

ABD’ye ek olarak, bazı Doğu Avrupa, İskandinav ve Baltık ülkeleri de boru hattının Rusya’nın bölgedeki jeopolitik etkisini artıracağı yönündeki
endişelerini dile getirmişlerdi.Nord Stream 2 projesine Rus enerji devi Gazprom önderlik ediyor.

Finlandiya'nın enerji şirketi Fortum, Nord Stream 2'de yoğun yatırım yapan Alman enerji şirketi Uniper'deki payından dolayı da çaba sarfediyor. Fortum, geçen yıl  Uniper'in yaklaşık yüzde 50'sini satın aldı.

Kaynak:Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı 
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği