Finlandiya: Helsinki, Turku ve Tampere Arası Yeni Demiryolu Bağlantıları İçin Fon Ayrıldı

05 Şubat 2019

Finlandiya Ulaştırma ve İletişim Bakanı Annne Berner konu ile ilgil olarak basına verdiği demecinde, Helsinki ve Turku ile Helsinki ve Tampere arasındaki hızlı demiryolu bağlantılarının geliştirilmesini denetlemek için devlete ait özel amaçlı yeni bir şirketin kurulacağını açıkladı.

Tamamıyla devlete ait olacak olan şirket, beş iştirakten oluşacak. Bunlardan ilki demiryolu levazımını geliştirme ikincisi demiryoluyla ilgili emlakları işletme, diğer ikisi yüksek hızlı demiryolu projelerini destekleme ve sonuncu iştirak ise Rail Baltica projesini ( Finlandiya, Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya bağlantılı
yeşil alan demiryolu altyapı projesini) geliştirme amaçlı faaliyet gösterecek.

Bakan Berner basın açıklamasında ayrıca, Fin hükümetinin geçici olarak Suomen Rata adını vereceği özel amaçlı şirkete 100 milyon avroluk bir sermaye enjeksiyonu sağlayacağını ekledi.Şirket daha sonra projeye özgü üç şirket arasında yaklaşık 30 milyon avroluk sermaye dağıtacak.

Helsinki-Turku hızlı tren bağlantısının yaklaşık iki milyar Avroya mal olacağı ve  tamamlandığında yılda yaklaşık 1.6 milyon yolcu çekeceği tahmin ediliyor. Helsinki-Tampere hızlı tren bağlantısının ise yaklaşık 5,5 milyar Avroya mal olması beklenirken yılda yaklaşık 6,5 milyon yolcuyu taşıyacağı tahmin ediliyor.

Kaynak:Helsinki Times
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği