Finlandiya: Hükümet 2021 Yılı İçin 61,6 Milyar Avro Bütçe Teklifinde Bulundu

14 Ağustos 2020

Beş partili Fin hükümeti 2021 yılı için 61,6 milyar Avro tutarında bütçe teklifinde bulundu.

Ülke Maliye Bakanı Matti Vanhanen tarafından 12 Ağustos tarihinde basına yapılan açıklamada bütçe teklifinin koronavirüs durumunu göz önünde bulundurularak yapılan tahmine dayandığı belirtildi. 

Taslak bütçede önerilen harcama miktarı, Maliye Bakanı'nın ülke ekonomisinin önümüzdeki yıl yüzde 2,5 oranında büyüyeceği tahminine takiben yapıldı.

Hükümet iktidar partilerinin liderleri öneriyi sonuçlandırmak için Eylül ayında görüşecekler. Vanhanen, ülkenin 2021'de yaklaşık yedi milyar Avro açık beklediğini ve hükümet borcunun gelecek yılın sonuna kadar 132 milyar Avro olacağını açıkladı.

Matti Vanhanen, ülke eski Başbakanı Antti Rinne tarafından kararlaştırılan orijinal hükümet programının 2023 yılına kadar kamu maliyesini dengeleme hedefinde olduğunu ancak şu anda bu sürenin koronavirüs salgını durumu ardından 2030'a kadar uzatıldığını belirtti.

Bütçe de; alkol, sigara ve kalorifer yakıtı üzerindeki vergilerin artırılması önerilecek.

Hükümet gelirinin gelecek yıl %14 oranında artması bekleniyor. Ancak söz konusu artışta hükümetin önerdiği vergi zamlarının öneml bir katkı sağlamayacağı belirtildi.

Bakan Vanhanen açıklamasında, gelir vergisi seviyelerinde ve işletmeler ile ilgili vergilerde büyük bir değişiklik olmayacağını, ancak emlak vergilerinde reformların erteleneceğini, işletmelerin ve girişimcilerin katma değer vergisi vergilerini vermeleri için daha düşük gelir sınırının (KDV) 15.000 Avro'ya yükseleceğini belirtti.

Bakan, ticari kullanımda kullanılan elektrik vergilerinin de düşeceğini açıkladı.

Kaynak: Daily Finland
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği