Finlandiya: Hükümet 64,2 Milyar Avroluk 2021 Yılı Bütçesini 10,8 Milyar Avro Açık İle Kabul Etti

17 Eylül 2020

Beş partili Fin hükümeti tarafından 16 Eylül 2020 tarihinde basına yapılan açıklamada; 2021 yılı için hükümet bütçesinin 64,2 milyar Avro olacağı açıklandı. 
 
Başbakan Sanna Marin basın açıklamasında, hükümet partileri arasında uzun süren görüşmeler sonrasında varılan uzlaşıya göre, yaşanmakta olan pandemi sonrasında ülkede istihdamın arttırılması, iklim hedeflerine ulaşılması konularına yer verdi.  
 
Marin basın açıklamasında ayrıca, 'Bütçe önerisi, yaşanmakta olan son derece ciddi sağlık ve ekonomik kriz süresinde alındı ve gelecek yıl için durum halen belirsiz. Bütçenin ekonomiyi canlandırmasını hedefliyoruz' dedi. 
 
Bütçe önerisine göre, bütçe açığı 10,8 milyar Avro olacak. Söz konusu rakam ülke Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bütçe açığı önerisinden 3,8 milyar Avro daha fazla oldu.
 
Hafta başında Maliye Bakanı Matti Vanhanen, gelecek yılki bütçe açığının Bakanlığın öngörüsünden daha fazla olacağını açıklamıştı.
 
Önerilen bütçede, kreş ve gündüz bakım evi ücretlerinin azaltılması için belediyelere yardım paketi sunulması, istihdamın arttırılması için harcamaların arttırılması ve Korona virüs testleri için 1,4 milyar Avro harcanması yer aldı.
 
Basın açıklamasında koalisyon ortaklarından Merkez Partisi'ne yeni seçilmiş parti başkanı ve ülke Bilim ve Kültür Bakanı Anikka Saarikko ise, ülkede 31.000-36.000 yeni istihdam yaratılacağını belirtti. Bir önceki öneride istihdamın 30.000 olacağı dile getirilmişti.
 
Saarikko, 70 milyon Avro harcanarak iş bulma hizmetlerinin geliştirilmesini ve kreş ve gündüz bakım evleri aylık ücretlerinin gelecek Ağustos ayından itibaren düşürülmesi için ise ayrıca 70 milyon Avro harcanmasını önerdi.
 
Bütçe, hükümet koalisyon ortaklarından Vihreä liitö (Yeşil Birliği) Partisi, enerji için turba kullanımının azaltılmasını desteklediğinden bütçede karbon nötrlüğünü öncelikli konulardan biri olarak vurguladı. 
 
Vihreä liitto lideri İçişleri Bakanı Maria Ohisalo, söz konusu basın açıklamasında turba enerjisi vergilerinin megavat saat başına 2,70 Avro arttırılacağını belirtti.
 
Diğer yandan İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı basın açıklamasında, bütçe teklifinde insan ticaretiyle mücadele ve mülteci kota sayısının 1.050'ye çıkarılması için ek kaynakların yer alacağı açıklandı. 
 
2021 yılı bütçe teklifinde , polis teşkilatının insan kaynaklarını artırmak için 4,1 milyon Avro
dahil olmak üzere İçişleri Bakanlığı hükümet şubesi için toplam 1.568 milyar Avroluk ödenek yer alacağı belirtildi.
 
Bütçe teklifinde ayrıca, 22 milyon Avro destek ile temel eğitimin 18 yaşına çıkarılması ve 2021 yılı sonbaharından itibaren ücretsiz orta öğretim desteği verilmesinin hedeflendiği belirtildi.
 
Bütçenin, vergilerden 45,2 milyar Avro kazanç dahil olmak üzere, 53,4 milyar Avroluk bir gelir getireceği tahmini yapıldı.
 
Toplam devlet borcunun önümüzdeki yıl 135 milyar Avroya çıkacağı tahmin ediliyor.
 
2021 yılı bütçe teklifi, 5 Ekim tarihinde hükümet genel kurul toplantısnda Meclise sunulacak.

Kaynak: Daily Finland
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği