Finlandiya: Hükümet Olkiluoto 3 Nükleer Santrali İşletme Ruhsatını Onayladı

08 Mart 2019

7 Mart 2019 tarihinde Finlandiya Hükümeti, nükleer enerji santrali birimi Olkiluoto 3 için Nükleer Enerji Yasası'nın  20. bölümü altında Teollisuuden Voima Oyj (TVO) şirketine işletme ruhsatı vermiştir. İşletme ruhsatı 31 Aralık 2038 tarihine kadar yürürlükte kalacaktır.
Olkiluoto 3 ünitesinin işletmeye alınması için hazırlıklar devam etmektedir. Teollisuuden Voima, tesisindüzenli ticari kullanımının 2020 yılı başlarında başlayacağını açıklamıştır. Finlandiya Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Kurumu halihazırda devam etmekte olan hazırlıkları ve çalışmaları
denetleyerek, tesisin güvenli kullanımı için tüm gereksinimlerin karşılandığından emin olabilmenk için nükleer yakıt yüklemesi için verilecek izinler öncesinde inceleme yapacaktır. Yakıt yüklemesi için izin verildiğinde, elektrik santrali tesisi çevrimiçi hale getirilecektir.

Bu plana göre, ünitenin çalışma ömrü 2080'de sona erecektir. Bununla birlikte, ünitenin teknik ömrü başlangıçta planlandığından çok daha uzun olabilecektir.

Olkiluoto 3, Finlandiya’nın elektrik tüketiminin yüzde 15’ini oluşturan yıllık üretimi ile Kuzey ve Baltık ülkeleri elektrik piyasalarındaki en büyük santral birimi olacaktır.

Tesisin tek başına ürettiği çıktı, en soğuk kış günlerinde ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin yüzde 10'unu karşılayacaktır.

Bu, güç açığını önemli ölçüde azaltacak ve yoğun talep dönemlerinde enerji ithalatına bağımlılığı azaltacaktır.


Kaynak:Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği