Finlandiya: Merkez Bankası, Durgunluğun Beklenenden Daha Az Şiddetli Olacağını Ancak Toparlanmanın Yavaş Gerçekleşeceğini Tahmin Ediyor

16 Eylül 2020

Finlandiya Bankası tarafından 16 Eylül tarihinde yayınlanan ara tahmine göre, Finlandiya'daki ekonomik durgunluk daha önce yapılan tahminlere göre daha az şiddetli gerçekleşecek.

Merkez Bankası, ulusal ekonominin bu yıl %4,7 oranında küçülmesini bekliyor. Banka gelecek yıl için ise %2,7'lik ekonomik büyüme beklerken bir sonraki yıl için ise %2,4 oranında büyüme öngörüyor.

Finlndiya Merkez Bankası,  Korona virüs krizi süresince ülke ekonomik gelişmesinin bir çok ülkede olduğu kadar zayıf gerçekleşmese de, resesyonla karşılaşıldığını belirtti.

Pandemi sürecinin halen devam ettiğini belirten banka, ekonomik belirsizliğin de devam edeceğini ve toparlanmanın ise yavaş gerçekleşeceğini tahminine ekledi.

Bannka bu tarz bir belirsizlik içerisinde hane halkı tüketiminin ve kurumsal yatırımların yavaş devam ettiğini belirtti.

Buna ek olarak, bankaya göre, resesyonun "son derece küresel" olması ve uluslararası iş ortamını zorlaştırması, toparlanmanın önüne geçecek. Bankanın yabancı ticaret öngörüsü Fin ihracatındaki azalan yatırımların yanı sıra dünyadaki belirsizlik nedeniyle gelecek yıllarda
zayıf olacak.

Merkez Bankası ayrıca Finlandiya'nın istihdam piyasasında uzun vadeli kötüleşme konusunda uyarıda bulunurken,  iş gücü piyasasının özellikle koronavirüs krizinden etkilendiğini belirtti.

Kurum, 2022 yılı için istihdam oranının yaklaşık yüzde 71 oranında olacağını ve böylece istihdam oranının "salgın öncesi seviyelerin önemli ölçüde altında" gerçekleşemesini beklediğini de belirtti.

Kaynak: Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği