Finlandiya: Nordea, Ekonominin 2020 Yılında %5 Oranında Küçüleceğini Tahmin Ediyor

04 Eylül 2020

Nordea Finansal Grup tarafından yapılan basın açıklamasında, Fin ekonomisinin bu yıl %5 oranında küçüleceği ve 2021 yılında ise %3 oranında büyüyeceği tahmini yapıldı.

Nordea'nın bir önceki ekonomik tahmininde gelecek yıl için %4 oranında büyüme tahmini yapılmıştı. Finansal Grup, Finlandiya'nın Kovid-19 salgınının ilk dalgasının başarıyla üstesinden geldiğini belirtti.

Finlandiya İstatistik Ofisi bilgisine göre, ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 2020'nin ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 6,4 oranında düştü.

Nordea, Finlandiya'nın ihracata yönelik ekonomisinin büyük ölçüde küresel ekonomiye bağlı olduğunu kaydetti.

Nordea, küresel ekonominin bu yıl %3,5 oranında küçülmesini beklerken, gelecek yıl ise %5,3 oranında büyüyeceği tahminini yaptı.

Finlandiya Gümrükleri tarafından 31 Ağustos tarihinde yapılan açıklamada, ülkenin ihracatının 2020 yılı ilk yarısında yıllık bazda %17,3 oranında düştüğü belirtildi.

Banka konu ile ilgili açıklamasından, hali hazırda , büyük ekonomilerin salgınin etklerini çok farklı hızda atlattıklarını, Çin ekonomisinin hızlı bir şekilde yeniden inşa edilirken, Amerika Birleşik Devletleri ve avro bölgesi ekonomik iyileşmesinin ise yavaş seyrettiğini vurguladı.

Nordea ekonomisti Juho Kostiainen, Kovid-19 salgınının olumsuz ekonomik etkisinden 2022 yılında üstesinden gelineceğini belirtirken, Bununla birlikte, Finlandiya'nın ihracat siparişlerinin küçülmeye devam etmesi riskinin bulunduğunu belirtti. Kostiainen, maliyet rekabetçiliğini sürdürmenin Finlandiya ihracatının büyümeye geri dönmesi için bir  ön şart olduğunu da sözlerine ekledi.

Nordea Finans Grubu baş ekonomisti Tuuli Koivu ise, "Para, devletlerin ve merkez bankalarının kurtarma programları yoluyla elde edilebilir, ancak mesele işletmelerin belirsizlik durumunda yatırım yapma cesaretine sahip olup olmayacağıdır" dedi.

Kaynak: Daily Finland
Yayyımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği