Finlandiya: Sanayi Üretimi ve Mal İhracatındaki Büyüme Geçtiğimiz Yıl Önemli Ölçüde Yavaşladı

11 Şubat 2020

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, Finlandiya'da sanayi üretimi geçtiğimiz yıl yüzde 2,0 oranında büyüdü. 2018 yılında sanayi üretimi yüzde 3,4 oranında büyümüştü.

Finlandiya Gümrükleri Tulli tarafından açıklanan verilere göre ise, mal ihracatının değerinin geçen yıl yüzde 1,9 oranında arttığı ve 2018 yılında yaşanan yüzde 6,6 oranındaki artışa kıyasla belirgin düşüş yaşadığı belirtilmiştir.

Endüstriyel zorlukların temel nedenlerinden biri, Avro bölgesindeki ekonomik büyümeyi yavaşlatan küresel ekonomik istikrarsızlık olmuştur. Eurostat verilerine göre, geçtiğimiz yılın Ekim-Aralık aylarında mevsimsellikten arındırılmış Avro GSYH'si bir önceki yıla kıyasla çeyrek bazda % 0,1 oranında artmıştır.

Fin Sanayicileri Konfederasyonu tarafından yaptırılan araştırmada, bir çok Fin şirketinin, ülke ekonomik durumunun tüm ana sektörlede kötüye gitmesini beklediği ortaya çıkmıştır.

Yeni sanayi siparişleri geçtiğimiz yıl %0,7 oranında artarken, bir önceki yıl %1,4 oranında gerilemiştir. Yeni sipariler Aralık ayında %32,1 oranında artmış ancak artışın sebebi inşa edilen bir kaç gemi sevkiyatından kaynaklanmıştır.

Aralık ayında mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 oranında büyümüştür. En büyük artışlar elektrik ve elektronik endüstrileri (% 7,2), madencilik ve taşocakçılığı (% 6,5) ile elektrik, gaz, buhar ve klima tedarikinde (% 4,7) kaydedilmiştir.

Sanayi üretimi Aralık ayında en çok kimya endüstrisinde (% 3,1), gıda endüstrisinde (% 2,3) ve orman endüstrisinde (% 1,9) daralmıştır.

Kaynak: Helsingin Sanomat
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği