Finlandiya: Şirketlerinin Neredeyse Beşte Biri Covid-19 Nedeniyle Ortaya Çıkabilecek İflaslar Konusunda Endişeli

02 Nisan 2020

Fin Endüstrileri Konfederasyonu, EK tarafından yaptırılan son anket sonuçlarına göre; anket katılımcılarının Korona virüs sebebiyle 1990'lı yıllarda yaşanan resesyonundan daha kötü bir iflas dalgası ve toplu işsizlikle karşı karşıya kalınabileceğini tahmin ettikleri açıklandı. EK, söz konusu anketi 1873 iş sahibi ve yönetici arasında yaptı. Anket sonucunda işverenler arasında salgın sonucunda artan endişe ortaya çıktı.

Kriz hizmet sektörünü vururken inşaat sektörü göreceli olarak zarar görmedi. Anketi cevaplayan şirketlerden %37'isi işçilerini işten çıkarttıklarını veya işçileri geçici izne soktuklarını belirttiler. Ankete katılanların yaklaşık dörtte biri (% 24), geçici işten çıkarmaya başvurmak zorunda kalacağını ve %12'isi ise önümüzdeki haftalarda işten çıkarmalara başlayacaklarını belirttiler.

Ülke Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı, pandemi nedeniyle yaklaşık 6.000 çalışanın halihazırda işten çıkarıldığını ve 17.000'den fazla işçinin geçici olarak işten çıkarıldığını açıkladı. 320.000'den fazla çalışan, istisnai durumla başa çıkmak için işverenler tarafından başlatılan danışma görüşmeleri kapsamına girdi. Ankete katılan şirketlerin yaklaşık beşte biri (% 18) kriz nedeniyle iflas riski altında olduğunu düşündüğünü açıkladı.

Ülke İşsizlik Fonu (YTK), geçici işten çıkarmaların bu baharda onlarca veya yüz binlerce çalışanı aynı anda etkilemesi durumunda, işsizlik ödeneği ödemelerinin ertelenebileceği konusunda uyardı.

Ankete katılan işletmelerin yaklaşık yarısı günlük operasyonlarında eldivenlere, solunum maskelerine ve diğer koruyucu ekipmanlara ihtiyaç duyduklarını bildirdi. Söz konusu ekipmanların mevcudiyeti gıda, perakende ve gayrimenkul yönetimi sektörleri başta olmak üzere şirketlerin yüzde 65'inde endişe yaratıyor.

Ankete katılanların yarısından fazlası hükümet tarafından alınan tedbirler nedeniyle durumlarının düzeldiğini, beşte biri ise ise önlemlerin durumları üzerinde hiçbir etkisi olmadığını belirtti. Özellikle mikro işletmeler, şirketlerin krizden kurtulmasına yardımcı olmak için alınan önlemleri eleştirdiler.

Katılımcılar ayrıca, borç geri ödeme koşullarının gevşetilmesinin krizin mali darbesine dayanmak için yeterli olmayacağını, ancak doğrudan sübvansiyonların da gerekli olacağını vurguladılar.

2 Nisan tarihinde Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı serbest meslek sahiplerinin iş yerlerinin bulunduğu belediyeden kriz sırasında işletme maliyetlerini karşılamak için kısa süre içinde 2.000 Avroluk sübvansiyonlara başvurabileceğini belirtti.

Bu arada Business Finland ve ELY Merkezleri, işletmelere, ilk önce 6-50 çalışanı olan şirketlere ve ikinci olarakta 1-5 adet çalışanı olan şirketlere yaklaşık bir milyar Avroluk kaynak dağıtacak.

Kaynak: Helsinki Times
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği