Finlandiya: Tüketici Güveni Seviyesi Arttı

28 Temmuz 2020

Finlandiya İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan son verilere göre, ülkedeki tüketici güveni seviyesi arttı.

Haziran ayında -3.9 olan tüketici güveni göstergesi ( hanehalklarının gelecekteki tüketim ve tasarruf planlarına  dair fikir vermektedir) Temmuz ayında -1,6 oldu. Söz konusu gösterge Mayıs ayında -9.0 idi. Tüketici güveni göstergesinin uzun dönemli ortalaması -1.8 oldu.

Tüketici güveni anketi sonuçları 1-19 Temmuz tarihlerinde 1034 kişi arasında yapılan anket sonuçlarına göre açıklandı.

Tüketicilerin kendi ekonomilerine ve Finlandiya ekonomisine olan güvenleri Haziran ayından Temmuz ayına kadar güçlenirken, tüketicilerin durağan mallara para harcama hedeflerinin arttığı gözlendi. Tüketicilerin gelecek 12 ay içerisinde ev alma planlarının normalden daha fazla olduğu gözlenirken, ev yenilemesi ve araç alma hedeflerinin de geniş çapta planlandığı anlaşıldı.

Tüketici güveni göstergesi Temmuz ayında bir yıl öncesi ile kıyasla de artış gösterdi. Tüketici duyarlılığındaki artışa rağmen, katılımcıların Finlandiya'daki istihdam durumu beklentileri Temmuz ayında çok az seviyede iyileşme gösterdi ve genel beklentiler de zayıf seyretti.

Çalışanlar ve girişimciler arasında yakın gelecekte işsiz kalma endişesi halen yüksek olurken, Haziran ayındaki seviyesinde kaldı.

Kaynak:Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan: Helsnki Ticaret Müşavirliği