Finlandiya: Üretilen Ürünlerin İçin Üretici Fiyatları Temmuz Ayında Yıllık Olarak %5,0 Oranında Düştü

24 Ağustos 2020

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, üretilen üretilen ürünler için üretici fiyatları, 2020 Temmuz ayında bir önceki yılın söz konusu ayına kıyasla ortalama %5,0 oranında düştü.

İç piyasada satılan üretim ürünleri fiyatları %5,0 oranında düşerken, ihracat ürünleri üretim ürünleri fiyatları %4,9 oranında düştü.

Üretilen ürünler için üretici fiyatlarındaki düşüş; özellikle petrol ürünleri, elektrik, kağıt hamuru, kağıt, karton ve karton ile demir ve çelik fiyatlarının Temmuz 2019'dan itibaren düşmesine bağlandı.

İhracat fiyat endeksi yıl içerisinde %5,0 oranında düşerken, ithalat fiyat endeksi %6,8 oranında düştü. Yurt içi arz için temel fiyat endeksi yüzde 4,4 düştü. Vergiler dahil yurt içi arz için temel fiyat endeksi yüzde 4,3 oranında düştü.

İhracat fiyat endeksindeki düşüş, geçtiğimiz yılın Temmuz ayına göre özellikle petrol ürünleri, kağıt hamuru, kağıt, karton ve karton ile demir ve çelik fiyatlarının düşmesinden etkilendi. İthalat fiyat endeksindeki düşüş, özellikle petrol ürünleri ve elektrik fiyatlarındaki düşüşlere bağlandı.

Haziran-Temmuz arası dönemde, mamul mallar için üretici fiyatları yüzde 0,1 düştü. Elektrik fiyatlarının bir önceki aya göre düşmesiyle özellikle üretici fiyatları da geriledi.
Fiyatlardaki düşüş, özellikle yükselen petrol ürünleri fiyatları ile sınırlanmış oldu.

Kaynak: Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği