Finlandiya: Yazılım Endüstrisi Büyümeye Devam Ediyor

04 Şubat 2020

Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığınca hazırlanan ve Finlandiya yazılım endüstrisini ele alan rapor 3 Şubat tarihinde yayımlandı. Raporda, 2010 yılında ülkede yazılım ensüstrisinin büyüme ve gelişiminin güçlü gerçekleştiği, büyümenin çoğunlukla uluslararasılaşma,  hızlı teknolojik gelişme, diğer sektörlerin ve kamu sektörünün dijitalleşmesi sebebiyle oluştuğuna dikkat çekildi. Ülkedeki sektör şirketlerinin ayrıca kendi yeni inovasyon hizmetleri ile piyasaya giriş yaptıkları belirtildi. 

Raporda, yazılım endüstrisinin dört alt sektörden oluştuğu ve bunların sırasıyla: yazılım tasarımı ve üretimi, bilgisayar donanımı ve yazılım danışmanlığı, veri işleme ve donanım operasyonu ve yönetimi hizmetleri ve diğer donanım ve bilgisayar hizmeti faaliyetleri olduğu belirtildi.

Raporda, yazılım endüstrisi cirosunun 2018 yılında 9 milyar Avro'yu aştığı ve yaklaşık 7000 şirketin, 53 000 kişiyi istihdam ettiğine yer verildi. Yazılım endüstrisi cirosunun yarısından fazlası yazılım tasarımı ve imalatı alt kategorisindeki şirketler tarafından üretildi. İkinci en büyük alt kategori bilgisayar donanımı ve yazılım danışmanlığı oldu. Ülke yazılım şirketleri ağırlıklı olarak küçük ve orta büyüklükteki şirketlerden oluştu.

Ülke yazılım endüstrisi Finlandiya'nın Uusimaa ve diğer büyüme merkezlerinde odaklandı. Sektör cirosunun %70'inden fazlası Uusimaa bölgesinde yaratıldı.

Söz konusu sektör ihracatı 2018 yılında satışların üçte birini oluşturdu. Verilere dayanarak söz konusu sektörde 3.900'den fazla hizmet ihracatçısı firma bulunduğu ve yaklaşık 2.300 ihracatçı firmanın 100.000 Avro'dan fazla paya sahip oluduğuna işaret edildi.

Özellikle, küçük işletmelerde ve satışları 1 milyon Avro'nun altında olan şirketlerde ihracatın arttığı vurgulandı.

Kaynak:Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği