Finlandiya: Yeni Bitki Sağlığı Mevzuatı

19 Aralık 2019

14 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe giren 'Yeni Bitki Sağlığı Mevzuatı', yolcuların bitki sağlığı sertifikası olmadan Avrupa Birliği dışından bitki ve bitki ürünleri ithal etmesini kısıtlamaktadır.

Bitki sağlığı sertifikası aşağıdakiler için gereklidir:

-fidanlar, saksı bitkileri, yeşil bitkiler için

-bitki çelikleri, pedinküller, yumrular, rizomlar ve benzeri çoğaltma malzemeleri için

-ekim tohumları için

-kesme çiçek ve dallar için

-taze meyveler, böğürtlenler, sebzeler ve kök sebzeler için

Bitki sağlığı gereksinimleri gurubunda bulunmayan meyveler arasında muz, hurma, dorio, ananas ve hindistancevizi yer almaktadır.

Bu sebepten dolayı gelecekte, bitki sertifikası olmadan yolcuların AB dışından bir elma veya portakal bile getirmeleri veya online olarak söz konusu bölgeden sipariş etmeleri yasaklanmış olacaktır.

Özel kişilerin sağlık sertifikası almalarının neredeyse olanaksız olması sebebiyle, özel kişiler AB dışından neredeyse hiç bir şekilde taze meyve, böğürtlen veya sebze ithalı gerçekleştiremeyecektir.

AB bölgesinde zararlıların  yayılmasını daha etkili bir şekilde önlemek için bitki ithalatı koşulları  sıkılaştırılmıştır.

Finlandiya Gümrükleri sınır geçiş noktalarında yolcu ithalatlarını kontrol etmektedir. Yasaklanmış bitkiler ve bitki ürünleri, doğu sınır geçiş noktalarındaki atık kutularına (et ve süt ürünlerinin kendi özel atık kutuları bulunmaktadır) ve havaalanlarında gümrük görevlilerine devredilebilmektedir. Söz konusu yasaklıların gönüllü olarak teslim edilmesi durumunda herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır. İthalat yasağının devamlı veya açık bir şekilde ihlal edilmesi durumunda ceza uygulanmaktadır.

Kaynak:Finlandiya Gümrükleri
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği