Finlandiya: Yenilenebilir Enerji 2017 Yılında Büyümeye Devam Etti

11 Aralık 2018

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, 2017 yılındaki toplam enerji tüketimi 1,35 terajul oldu ve bir önceki yıla kıyasla %1 oranında düşüş gösterdi. Elektrik tüketimi bir önceki yılki seviyesinde kalarak 85 teravat saat oldu. Yenilenebilir enerji kaynakları tüm enerji tüketiminin %37'sini oluşturdu. 1990'ların sonunda söz konusu oran %18 civarındaydı ve devamlı yükselişi devam etti. 2017 yılında ise bir önceki yıla kıyasla %3 oranında artış gösterdi. Yenilenebilir enerji rekor seviyede artış göstererek %6 seviyesinde oldu. Fosil yakıt kaynaklarının ve turbanın tüketimi %6 oranında azaldı.

En önemli enerji kaynağı olarak odunun kullanımı %3 oranında artış göstermiş ve tüm enerji tüketiminin %27'sini oluşturmuştur.İkinci en büyük enerji kaynağı ise %23 oranla petrol olmuştur. Petrol kullanımı bir önceki yıla kıyasla bir kaç yüzdelik oranda azalmıştır.

2017 yılında elektrik üretimi 65 Twh olmuş ve bir yıl öncesine kıyasla %2 oranında azalmıştır.Elektrik tüketiminde azalma yaşanmıştır.Azalan üretim net ihracat ile karşılanmıştır.

Kömür tüketimi yüzde sekiz, doğal gaz tüketimi yüzde dokuz düşmüştür. Su durumuna bağlı olan hidro enerji üretimi %7 oranında azalmış ve rüzgar enerjisi ile kompanse edilmiştir ki rüzgar enerjisi üretimi %56 oranında artış göstermiştir.Güneş enerjisi üretimi ise %128 oranında artmıştır.
Üretimde hidro gücün payı yüzde 22, rüzgar gücünün yüzde yedi ve güneş enerjisinin payı yüzde 0,1 olmuştur. Kombine ısı ve elektrik üretimi, üretimin yüzde 32'sini ve sadece yüzde beşini elektrik üreten yoğuşma gücünü kapsamıştır.

Nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payı yaklaşık üçte bir oranında olmuştur.
 
Kaynak:Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği