Finlandiya: Yulaf Her Zamankinden Daha Popüler

29 Haziran 2020

Finlandiya Doğal Kaynaklar Enstitüsü, Luke tarafından yayımlanan gıda ürünleri raporuna göre, Finlilerin
 daha fazla tavuk tükettiği ve yulafın ise ülkede popülaritesinin artmaya devam ettiği ortaya çıktı.

Söz konusu raporda Finlilerin 2019 yılında kişi başına 9,5 kg yulaf tükettiği ve bu şekilde kişi başına
iki kilo daha fazla tahıl tüketimi gerçekleştiği ortaya çıktı.

2019 yılında her Fin sakininin 12kg yumurta (200 yumurtaya yakın), 148kg süt ürününü ve 81kg tahıl tükettiği
anlaşıldı. Luke, 2019 yılında, vatandaşların şişi başı yıllık 66 kg meyve ve sebze tükettiğini belirtti.

Et tüketimi kişi başı 1,5 kg azalırken, tavuk ürünleri tüketiminde artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl kişi başı
26,6 kg tavuk tüketimi olurken bir önceki yıla kıyasla artış yaşanmış oldu.

Domuz tüketimi %5 oranında azaldı ve kişi başı yıllık 30,8 kg oldu ancak tavuk tüketimi ile kıyasla halen yüksek miktarda
gerçekleşti.

Sığır eti tüketimi biraz azaldı ve Fin sakinleri geçen yıl 20 kg'dan az kırmızı et yemiş oldular.  

2019 yılında narenciye tüketimi geçen yıl biraz yükseldi, bir önceki yıla kıyasla yarım kilogram arttı.


Deniz ürünleri ve balık tüketimi birkaç yıldır değişmedi. Luke'ye göre Fin sakinleri kişi başına yaklaşık 15 kg balık tüketimi
gerçekleşti.

Kaynak: Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği