Finlandiya:Boncuk ve Pul Gibi Süsleme Ürünleri İliştirilmiş Pelüş Oyuncakların İthalatı Yasaklanıyor

03 Haziran 2019

Finlandiya Gümrük yetkilileri, payetli peluş oyuncakları boğulma riski nedeniyle yerel pazarda yasakladı. AB Komisyonu ayrıca ürünler hakkında bir uyarı yayınladı ve AB üye ülkelerini danışmadan geçmesi için teşvik etti.

Gümrük tarafından yapılan testlerde, oyuncaklara bağlı küçük payetler çok kolay bir şekilde ayrıldığı gözlendi.Yumuşak oyuncaklar, geçen kış Finlandiya'da piyasaya sunulan hit ürünlerdi. Gümrük yetkilileri, pelüşlerde yapılan çekme testlerinin ardından yasaklama kararı aldı.

AB üyeleri, risk ürünleri hakkında bilgileri AB Komisyonuna gönderiyor. Komisyon daha sonra bu tür ürünlerle ilgili bilgileri web sitesinde yayınlamaya karar verebiliyor.

Komisyon web sitesinde payetli peluşlarla ilgili bir uyarı yayınladı. Söz konusu uyarı , Güvenlik Kapısında (safety gate)  en son yayımlanan haftalık raporlar bölümünde yer alan uyarılar bölümünde 31 Mayıs tarihi ile yer alıyor.

Fin Gümrük Laoratuvarlarında oyuncaklara ek olarak, laboratuar uzmanları tarafından giyim, kozmetik ve gıda maddeleri  gibi çeşitli tüketici ürünleri üzerinde testler yapılıyor.Toplamda, laboratuvar güvenlik gereksinimlerine uygunluğundan emin olmak için 5.000 adete yakın mal örneği inceleniyor.

Ürünlerin yaklaşık yüzde 20'si reddedilse de, başarısızlık oranları test edilen ürün kategorisine bağlı olarak değişiyor.

Kaynak:Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği