Finlandiya:Elektrikli ve Gazlı Araçlar İçin Uygun Maliyet Önlemleri Gerekiyor

13 Şubat 2019

Finlandiya Devleti tarafından gerçekleştirilen bir değerlendirme raporunda, elektrikli araçların yüksek alım fiyatlarının ve konut şirketlerinin elektrikli araç şarjı ücretlendirmelerindeki zorlukların, elektrikli araç pazarı ve kamu şarj altyapısının gelişimini ve elektrikli araç tabanının doğal büyümesini  yavaşlattığı berlirtildi.

Hükümetçe yapılan basın açıklamasında, piyasayı hızlandırmanın uygun maliyetli bir yolunun araç tabanına daha fazla elektrikli araç getirilmesi olacağı, ancak bunun önümüzdeki birkaç yıl içinde etkili tanıtım önlemleri gerektireceği belirtildi.

Bir yıl öncesinde ulusal enerji ve iklim stratejisinde belirlenen hedef olan, 2030 yılına kadar 250.000 elektrikli veya hibrid araç ile 50.000 adet gazla çalışan aracın,
en son tamamlanmış olan Maliyet Etkin Tedbirlere Göre Elektrikli ve Gazlı Taşıtlar Projesi ile sağlanabileceği belirtildi. Söz konusu projede, sistem dinamik modeliyle hazırlanan senaryolarda otomobil ağındaki değişiklikleri modelleyerek geliştirme ve hızlandırma alternatifleri araştırıldı. Finlandiya Teknik Araştırma
Metkezi VTT, yetkilileri bu modelin 2030 yılında koyulmuş hedefi iki kat aşacak seviyede uygulanmasının ek tedbirlerle mümkün olabileceğini belirtiler.

Gazlı araçların mevcudiyeti ve fiyatlarının şu anda alımları engellemediği dile getirildi.Gazlı araçlar konusunda en önemli şeyin, yakıt ikmal altyapısını genişletmeye devam etmek olduğu da belirtildi.

Elektrikli taşıtların pazar payındaki artışın önündeki en büyük engelin, yüksek alım fiyatları,sınırlı sayıda araç modeli ve konut şirketlerinde ev içi şarj uygulaması ile ilgili zorluklar olduğu dile getrildi.

2025 yılına kadar 200'den fazla elektrikli aracın Fin pazarına girmesinin beklendiği açıklandı.

Kaynak: Daily Finland
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği