Finlandiya:Fitch, Ülke İçin Kredi Notunu Korurken Büyüme Tahminini Düşürdü

04 Şubat 2019
Kredi Dereccelendirme Ajansı Fitch Ratingsen son açıkladığı değerlendirmesinde, Finlandiya'nın AA+ kredi notunu değiştirmeden korudu.

Fitch, Finlandiya'nın katma değeri yüksek ekonomisi, güçlü yönetişim göstergeleri, katı makroekonomik politika kurumları ve yüksek derecede mali finansman esnekliği nedeniyle ülke için olumlu ekonomik görünümünü korudu.

Finlandiya'da kamu borcunun ülke GSYİH'sının yüzde 60'ının altına düşmesinin de olumlu bir gelişme olduğu açıklandı.

Ancak ajans, 2018 yılındaki reel GSYH büyüme tahminini Ağustos ayındaki son değerlendirmesinden bu yana yüzde  2,7'den yüzde 2,3'e düşürdü.

Finlandiya ekonomisinin 2017'de döngüsel bir zirveye ulaştığını ve 2018'deki büyümenin beklenenden daha yavaş olduğunu belirten Fitch, Ekonomik büyümenin 2019'da % 1,5'e ve 2020'de % 1,2'ye yavaşlamasını bekliyor.

Fitch raporunda belirtilen diğer bir konu ise, 2017 yılı sonunda hanehalkı borçluluğunun harcanabilir gelirin yüzde 116,4'üne ulaştığının belirtilmesi oldu.

Derecelendirme kuruluşu, Nisan 2019'daki parlamento seçimlerinin "maliye politikası yönünde belirgin bir kayma ile sonuçlanma ihtimalinin düşük olduğunu" öngörüyor.

Diğer iki büyük kredi kuruluşu, Standard & Poor's ve Moody's de, geçen sonbaharda Finlandiya'nın ekonomik beklentileri için benzer durum değerlendirmelerini yapmıştır.

Kaynak:Yle Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği