Finlandiya:Konut Şirketleri Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Kurmakta Tereddüt Ediyor

18 Şubat 2019

Finlandiya'daki az sayıdaki konut şirketi, konut sakinlerinin elektrikli araçlarına şarj istasyonları kurmak için nakit para vermesini istemektedir.

Ülkede apartman dairesi sakinleri ve bitişik müstakil ev şirketlerinin tam elektrikli araçlara olan ilgisi artmaya devam ediyor. Ancak bu modern araçlardaki pillerin düzenli olarak şarj edilmesi gerekiyor. Elektriğe erişimin önemli olduğu ve şarj istasyonlarının kurulum fiyatlarının hızlı şekilde artabileceği belirtiliyor.

Finlandiya'daki konut şirketlerinin yaklaşık yüzde 20'si elektrikli araç şarj istasyonları kurumuyla ilgileniyor.

Bu tür kurulumlar, duruma ve elektrik gereksinimlerine bağlı olarak, şarj noktası başına 400 - 2000 Avroya mal olabileceği belirtiliyor.

Finlandiya'da halen çok az sayıda şarj istasyonu bulunmakla birlikte bu sayıda yavaşça artış gözlenmektedir. 2017'de  yavaş ve hızlı şarj noktası sunan 400'den fazla şarj istasyonu bulunurken geçen yıl bu sayı 650'ye yükselmiştir.Müşterileri çekmek amacıyla, süpermarket sektörü, müşterilere araç şarj hizmeti sunmaya başlamıştır.

Hükümet, 2030 yılına kadar Fin yollarında 250.000 civarında elektrikli araç bulundurma hedefi koymuş ancak bu hedefe ulaşma yolunda konut şirketlerinin
tereddüt etmesi, insanların elektrikli araçlara geçiş yapmasını engellemektedir. Konuyla ilgili bir hükümet raporuna göre, bu amaca ulaşmanın bir diğer zorluğu da elektrikli otomobillerin nispeten yüksek maliyetli olmasıdır.

Kaynak: Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği