Finlandiya:Mevzuat Değişikliği ve Tarife Anlaşması, Finlandiya, Estonya ve Letonya'nın Doğal Gaz Pazarının 2020 Başında Rekabete Açılmasını Sağlayacak

15 Şubat 2019

Balticconnector boru hattı devreye girdiğinde, Finlandiya, Estonya ve Letonya'nın doğal gaz pazarları 2020'nin başında rekabete açılacaktır.

Finlandiya, Estonya ve Letonya gaz iletim sistemi operatörleri (TSO), iletim tarifelerinin kaldırılması ve ülkeler arasındaki iletim maliyetlerinin tazmin edilmesi konusundaki anlaşmayı Finlandiya'nın Espoo şehrinde 14 Şubat 2019 tarihinde imzaladı. Doğal Gaz Piyasası Kanununda bu tür bir reformun yapılmasına izin veren değişikliklerin birkaç hafta içinde yürürlüğe girmesi planlanmaktadır.

Finlandiya Çevre, Enerji ve Barınma Bakanı Kimmo Tiilikainen konu ile ilgili açıklamasında 'TSO'lar arasında iletim tarifelerinin kaldırılması konusunda yapılan anlaşma, Finlandiya ve Baltık Ülkelerini kapsayan bölgesel bir doğal gaz piyasası inşa etmenin ilk aşamasına gelecek yılın başlarında ulaşılması anlamına geliyor.Üç ülke arasındaki bu düzenleme, bölgesel enerji işbirliğinde önemli  bir başarıya işaret ediyor ve Avrupa'da türünün ilk örneğidir' dedi.

İletim sistemi operatörleri arasındaki ITC (iletim sistemleri arası operatör telafi) anlaşması, Finlandiya, Estonya ve Letonya arasındaki sınırlardaki gaz iletim tarifelerini kaldıracak, ve 2020 yılının başından itibaren tüm ithalat noktalarına eşit giriş ücreti uygulayacaktır. İletim sistemi operatörleri, ara bağlantı boru hatlarındaki iletim maliyetlerini kendi aralarında karşılayacaktır.

Anlaşma, Finlandiya’nın gaz piyasalarındaki rekabeti artıracak ve bölgesel piyasanın işleyişini yükseltecektir, çünkü doğal gazın toptan satış fiyatındaki bölgesel farklılıklar ortadan kalkacak  ve şirketlerin doğal gazlarını farklı kaynaklardan almaları kolaylaşacaktır. Ayrıca, bölgesel düzenlemeler Balticconnector’ın kullanım oranını artıracaktır.

Gasum Corporation ve Baltic Connector Oy müzakerelerde Finlandiya'yı temsil etmektedir.Finlandiya’nın doğal gaz piyasası mevzuatı şu anda ortak pazarı desteklemek için revize edilmektedir. Bu, bölgesel tarife düzenlemesini ve bölgesel bir giriş / çıkış sistemini daha da geliştirmek için TSO’nun haklarını ve Enerji Otoritesinin yetkilerini artırmak anlamına gelmektedir.

2016 yılında enerji ve iklim stratejisinde belirlenen hedefte, Finlandiya ve Baltık ülkeleri için bölgesel bir gaz pazarı oluşturmak yer alıyordu.

Hükümet, tarafından Aralık ayında sunulan Doğal Gaz Piyasası Yasası’nın değiştirilmesi önerisi Finlandiya’nın doğal gaz pazarının izolasyonunu sona erdirmek için uluslararası bağlantılar için indirimli iletim tarifeleri,  iki veya daha fazla AB Üyesi Devlet ile bölgesel bir giriş / çıkış sistemi oluşturulmasına ilişkin hükümler dahil
arabağlantı iletim tarifelerini onaylamak için Enerji Kurumuna verilen gücü ve geçiş dönemi sırasındaki koşulları içermekteydi.

Parlamento öneriyi Şubat ayı başında değişiklik yapmadan kabul etti. Önerinin Cumhurbaşkanlığı toplantısında onaylanması ve önümüzdeki birkaç hafta içinde yürürlüğe girmesi planlanmaktadır.

Kaynak:Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği